Katasztrófa Japánban: rekordmagasba ugrott a sugárzás

Minden eddiginél magasabb sugárzási értéket mértek a Fukusima-1 erőmű egyik reaktorépületében. Két munkás a megengedettnél nagyobb sugárzást kapott, és kezdenek megtelni a radioaktív víz tárolására használt átmeneti tartályok is. Mindeközben Kan Naoto miniszterelnök lemondási ígérete ellenére tovább éleződik az ország belpolitikai megosztottsága.

A Fukusima-1 erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power (TEPCO) vállalat szombati bejelentése szerint óránkénti 4000 millisievertes sugárzást mértek a létesítmény egyes reaktorépületének levegőjében – jelentette a Kyodo hírügynökség. A pénteki nap folyamán egy robot által mért adat az eddigi legmagasabb sugárzási érték a márciusi baleset óta. A cég tájékoztatása szerint valószínűleg azért ugrott meg a sugárzás az épületben, mert gőz szabadult ki a reaktor alsó nyomáskiegyenlítő kamrájához tartozó rendszer egyik csövéből. A TEPCO szakemberei úgy vélik, hogy az épület alatt elhelyezkedő kamrában gyülemlett fel a reaktorból elfolyt, erősen szennyezett víz, így minden bizonnyal az innen felszabaduló vízgőz okozta a magas sugárzást. A vállalat bejelentése alapján nem terveztek munkásokat küldeni az érintett helyiségekbe, de kiemelt figyelemmel követik a fejleményeket.

A csődközelben lévő TEPCO korábban elismerte, hogy az erőmű 1–3-as reaktoraiban részlegesen leolvadtak a fűtőelemek, a sugárzó olvadék pedig jelenleg a nyomás alatt lévő reaktortartályok alján helyezkedik el. Ezen két bejelentés alapján valószínűtlennek tűnik, hogy a cég tartani tudja majd az április közepén kihirdetett ütemtervét, melyben júliusra ígérte a hűtőrendszerek újraindítását, december–január magasságára pedig a megsérült reaktorok biztonságos leállítását.

Mindeközben a cég pénteken arról is beszámolt, hogy két munkása a törvényileg engedélyezettnél nagyobb mennyiségű sugárdózist kapott. A japán radiológiai intézet vizsgálata szerint a két dolgozó 210–580, illetve 200–570 millisievert közti sugárzásnak lett kitéve, ugyanakkor egyelőre nem jelentkeztek rajtuk „problémás tünetek” – írta a Japan Times. A japán törvények értelmében az atomenergiai dolgozók normális körülmények mellett évi maximum 50 millisievertes dózist kaphatnak, míg vészhelyzetben ez az érték korábban 100 millisievert volt, melyet a kormány a fukusimai baleset miatt 250 millisievertre emelt. Az átlagos éves háttérsugárzás értéke nagyjából egy millisievert. A két munkást a TEPCO a – márciusi természeti katasztrófát baleset nélkül átvészelt – Fukusima-2 erőműbe helyezte át.

Ezzel párhuzamosan a hétvégén a sugárszennyezett víz tárolására alkalmas tartályok érkeznek az erőműhez, miután a TEPCO félelmei szerint az átmeneti tárolók június 20-ára megtelhetnek. A cég több száz tankot rendelt, melyeket augusztus végéig folyamatosan szállítanak majd a helyszínre, teljes kapacitásuk 40000 tonna körül lesz.

Politikai perpatvar

A nukleáris problémák mellett az ország belpolitikai viszonyai sem látszanak rendeződni, még annak ellenére sem, hogy a – már a természeti katasztrófát és a fukusimai balesetet megelőzően is – sokat támadott Kan Naoto miniszterelnök a héten bejelentette lemondását. Csütörtök este Kan egy sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy akkor mond majd le, amikor sikerül biztonságosan leállítani a Fukusima-1 erőmű összes reaktorát, ez ugyanakkor a fentiek fényében akár jövő tavaszig is eltarthat. Ezzel szemben az ellenzék, illetve Kan párton belüli ellenlábasai úgy számolnak, hogy a kormányfő egy hónapon belül távozik.

Kan elődje és párttársa, Hatojama Jukio úgy nyilatkozott, hogy keddi megbeszélésükön a kormányfő azt ígérte, a Tohoku régió újjáépítésére vonatkozó törvény, illetve az ezzel kapcsolatos, idei második pótköltségvetés benyújtását követően elhagyja posztját. Edano Jukio kabinetfőtitkár elismerte, hogy „sajnálatos módon nincs egyetértés” a két politikus között a lemondás időpontjára vonatkozóan. Okada Kacuja, a kormányzó Japán Demokrata Párt főtitkára elutasította Hatojama álláspontját, szerinte Kan csütörtöki nyilatkozata szinkronban van korábbi ígéreteivel, mire Hatojama hazugnak nevezte Okadát – írta a Jomiuri Sinbun.

Kan nemcsak pártját, hanem kormányát is megosztotta. Macumoto Rjú katasztrófaügyi miniszter szerint a kormányfőnek még június–július során le kell mondania, míg Gemba Koicsiro nemzetpolitikai miniszter úgy fogalmazott, hogy „a miniszterelnök nincs a posztjához kötve”. Joszano Kaoru gazdasági miniszter ugyanakkor kiállt Kan mellett, mondván hogy a kormányfőnek el kell végeznie feladatait.

Az ellenzék természetesen egyöntetűen támadta a lemondását halogató Kant. Szadakazu Tanigaki, a legnagyobb ellenzéki erő, a Liberális Demokrata Párt vezére elmondta, hogy nem tudnak együttműködni egy „béna kacsa kormánnyal”, ugyanakkor hozzátette, hogy az újjáépítéssel kapcsolatos alapvető beadványokat támogatni fogják.  

Mészáros Tamás

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »