Zöld üzemanyaggal erősebbek lesznek az új Toyota dízelek

A Toyota nyugat-európai dízelcsaládja kompatibilissé válik a HVO100 gázolajjal, egészen pontosan a Land Cruiser és Hilux modellek tudják majd üzemanyagként használni ezt a környezetbarát gázolajat.

A HVO100 egy 100%-ban megújuló forrásokból előállított, fosszilis anyagoktól mentes üzemanyag. A HVO100 (hidratált növényi olaj) megfelel az EN 15940 európai minőségi szabványnak, amely a paraffinos dízelre vonatkozik. Magasabb cetánszámmal (c80) rendelkezik, mint a hagyományos dízel, és alacsonyabb a kén- és aromaanyag-tartalma. Növényi olajból (pálma, repce) vagy hulladék alapú alapanyagból (például használt étolajból) készül.

Az európai piac dinamikája

A HVO100 egyre elérhetőbbé válik az európai töltőállomásokon, Belgiumban, Dániában, Finnországban, Észtországban, Lettországban, Litvániában, Hollandiában, Norvégiában, Svédországban és Finnországban már mintegy 1000 darab ilyen töltőoszlopot telepítettek. A HVO100-ra való átállással párhuzamosan a termelés is növekszik – a jelenlegi évi négymillió tonna után 2030-ra már 15,5 millió tonnát kívánnak elérni.

Forrás: Toyota

A HVO100 használata nem igényel semmilyen különleges intézkedést vagy vezetési stílusváltást. A fő műszaki változás a jelenlegi járművekhez képest az üzemanyag-befecskendező rendszer beállítása az üzemanyag mennyiségének növelése érdekében. Erre azért van szükség, mert a HVO100 kevésbé sűrű, mint a hagyományos dízel. A változtatás nem befolyásolja a jármű normál dízel üzemanyaggal való üzemeltethetőségét, így mindkét üzemanyag használható a mindennapokban.

A HVO100 használata és a befecskendező rendszer eltérő beállítása következtében a motor maximális teljesítménye kis mértékben még növekszik is. A járműveket 2023 első negyedévétől gyártják majd ezzel az új specifikációval.

Forrás: Toyota Newsroom

Hozzászólások ()

Friss hírek