50 bázispontos kamatemelést jelentett be az EKB

Az Európai Központi Bank 11 év után először emelte meg az alapkamatot – az emelés várható volt, de a mértékét csak találgatták az elemzők, 25, 35 és 50 bázispontos várakozás egyaránt előfordult.

Az utóbbi hónapok rekord inflációja és a Fed legutóbbi, 75 bázispontos emelése után nem óriási meglepetés, hogy az EKB is agresszívebben lépett fel. Idén egyébként már több mint 80 nemzeti bank jelentett be kamatemelést, egyedül a japán jegybank ragaszkodik laza monetáris politikájához – ami egyébként meg is látszik a jen árfolyamán, a japán jen ugyanis az év eleji 114-es szintről már 138 fölé gyengült az amerikai dollárral szemben.

https://www.instagram.com/p/CgRjjwfAYX2/

Az eurónak sem tett jót a dollár és az európai fizetőeszköz közötti különbözet, múlt héten az euró 20 év után újra paritásba került a dollárral (sőt, rövid ideig 0,996 körül is forgott), miközben februárban még 1,15 körül is járt az árfolyam.

Forrás: Bloomberg / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »