Az amerikai munkaügyi minisztérium adatai szerint a boltban vásárolt élelmiszerek szezonálisan kiigazított árai 2,6 százalékkal emelkedtek áprilisban az egy hónappal korábbihoz képest. Ez a legnagyobb havi növekedés 1974 óta.
A szembeötlő változás elsősorban a húsárak emelkedésének köszönhető, lévén a koronavírus-járvány miatt számos húscsomagoló üzem kényszerült a munka szüneteltetésére, ami készlethiányhoz vezetett, ez pedig feltornázta az árakat.
https://www.instagram.com/p/CBd0VNCAGCQ/
Ráadásul az élelmiszeripari vállalatok és a szupermarketek várhatóan további áremelésre kényszerülnek a megnövekedett munka- és szállítási költségek miatt.
Sok vállalatnak ugyanis új berendezéseket kell vásárolnia, valamint át kell alakítania a gyárait és áruházait annak érdekében, hogy az ott dolgozók és a vásárlók biztonságban legyenek a vírustól. Ezen változtatások egy része pedig olyan plusz költségeket teremt, amelyek a vásárlókon “csapódnak le”.
Ahogy az árak emelkednek, egyre több vásárló fordul az olcsóbb élelmiszerek, a generikus márkák és a diszkontáruházak felé, a kiskereskedők pedig kétségbeesetten próbálják visszacsábítani őket.
A teljes cikk angol nyelven elérhető a The Wall Street Journal oldalán.
Tovább olvasom →
Forrás: The Wall Street Journal / Instagram