Mit tegyünk, ha nem működik a laptop billentyűzete? (x)

Szinte mindenki ismeri azt, hogy milyen, amikor a laptop billentyűzete rendetlenkedik. Ennek hátterében szoftveres vagy hardveres probléma is állhat. Néha elég egy egyszerű takarítás, de néha a klaviatúra cseréjére is szükség lehet.

Mire kell figyelnünk annak érdekében, hogy gépünk billentyűzete hosszú életű legyen, és mit tehetünk abban az esetben, ha a baj már megtörtént? Ebben a cikkben megmutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Mitől megy tönkre a laptop billentyűzete?

Egy hordozható számítógép klaviatúrája sokféleképpen tönkremehet. Akadnak olyan balesetek, amelyek a legjobb laptop alkatrészeket is képesek azonnal működésképtelenné tenni. Bárkivel megeshet, hogy véletlenül ráborítja a reggeli kávét vagy teát a klaviatúrára. Arról nem is beszélve, hogy a por és az egyéb szennyeződések is rengeteget tudnak ártani.

A probléma ellenben nemcsak hardveres, de szoftveres eredetű is lehet. Mielőtt bármibe belekezdenénk tehát, érdemes lehet belépnünk a BIOS-ba és itt ellenőrizni, hogy működnek-e a problémás billentyűk. Amennyiben például a nyíl billentyűk a Windows-ban nem, de a BIOS-ban használhatók, egyértelműen szoftveres probléma lesz a háttérben.

Hogyan deríthető fény a szoftveres problémára?

Ha a problémát egy nem megfelelően működő szoftver okozza, arra egy pici szakértelemmel könnyen fényt deríthetünk. Indítsuk el a Windows-t csökkentett módban. Ilyenkor ugyanis csak a legfontosabb illesztőprogramok töltődnek be, az esetleges vírusok és az automatikusan elinduló applikációk nem.

Ha a billentyűk használhatók, abban az esetben a bajt egy vírus, egy hibásan működő program vagy egy driver okozza. Érdemes tehát először lefuttatni egy megbízható vírusirtót, majd eltávolítani azokat a szoftvereket és illesztőprogramokat, amelyeket a közelmúltban telepítettünk.

Előfordulhat az is, hogy a billentyűzet gyári illesztőprogramja sérül, habár ennek kicsi az esélye. Azonban ha minden kötél szakad, ezt is megpróbálhatjuk újratelepíteni az Eszközkezelőben, ahol a PS/2 billentyűzet elemen egy jobb klikk után eltávolíthatjuk a drivert. A gép újraindítása után a Windows felismeri a billentyűzetet és feltelepíti majd a hozzá szükséges illesztőprogramot.

Mi a teendő hardveres probléma esetén?

Abban az esetben, ha a fentebb említett módszerek csődöt mondanak, valószínűleg hardveres problémával állunk szemben. Ebben az esetben érdemes alaposan megtisztítani a klaviatúrát, hiszen előfordulhat, hogy a billentyűk a por és az egyéb szennyeződések miatt ragadtak be.

Amennyiben a gépbe folyadék került, azt minden esetben a lehető leghamarabb tüntessük el. Távolítsuk el az akkumulátort és ne kapcsoljuk be a gépet, a teljes tisztítást pedig bízzuk szakértőre.

Ha pedig semmi sem oldja meg a problémát, érdemes a klaviatúra cseréjébe fektetnünk. Amennyiben új billentyűzetre van szükségünk, a Laptopszaki kínálatában megtalálhatjuk a laptopunk típusához illő, tökéletes minőségű alkatrészt.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »