Az OMV-t is bevonták Románia schengeni csatlakozásának ügyébe

A román kormányfő országa schengeni csatlakozásával hozta összefüggésbe azoknak az igényeknek a rendezését, amelyeket az osztrák OMV-csoport támasztott Romániával szemben a Neptun Deep fekete-tengeri földgázprojekttel kapcsolatban.

Marcel Ciolacu hétfőn hivatalában fogadta az OMV-csoport Alfred Stern vezérigazgató vezette küldöttségét. A találkozóról kiadott kormányközlemény szerint a román állam „teljes eltökéltséggel” támogatja a projektet, amelyet az OMV a Romgaz román állami energiavállalattal közösen, mintegy 4 milliárd eurós beruházással valósít meg a Fekete-tenger egy Romániához tartozó, 100 milliárd köbméternyi földgáztartalékkal rendelkező térségében.

Ciolacu a találkozón rámutatott: ez országa legfontosabb energetikai beruházása, amely fontos szereplővé teszi az európai energetikai piacon, hiszen a mélytengeri lelőhelyen akkora földgázkészlet található, amellyel csaknem tíz évig fedezni lehetne Románia teljes gázszükségletét.

A közlemény szerint a román miniszterelnök ugyanakkor kifejezte reményét, hogy Karl Nehammer osztrák kancellár „teljességgel megalapozatlan” ellenkezése Románia schengeni csatlakozását illetően nem fogja kedvezőtlenül érinteni az OMV romániai megítélését, mert az egyik félnek sem lenne jó.

„Az offshore-törvény jelenlegi formájára alapozva továbbra is támogatjuk a Neptun Deep projektet, és továbbra is érvelni fogunk Románia schengeni tagfelvétele mellett, adott esetben az európai bíróságon, ha Ausztria nem változtat álláspontján” – idézte Ciolacut a román kormány közleménye.

A G4Media.ro hírportál szerint a hétfői megbeszélésen Ciolacu azt kérte az OMV vezérigazgatójától: vesse latba „gazdasági befolyását” az osztrák kancellárnál Románia schengeni tagfelvétele érdekében, mert „abban a légkörben, amit Nehammer vétója teremtett”, nem lehet az offshore-törvény módosítását napirendre tűzni Romániában.

A lap felidézte, hogy az OMV júniusban a – párizsi székhelyű Nemzetközi Kereskedelemi Kamara (ICC) által működtetett – Nemzetközi Választottbíróságnál emelt panaszt a román offshore-törvény ellen, amely lehetővé teszi, hogy a bukaresti kormány ideiglenesen korlátozza a tengeri lelőhelyekről kitermelt energiahordozók szabad értékesítését és árát, ha ezt a beavatkozást a lakossági távhőszolgáltatás biztosítása vagy Románia uniós „szolidaritási kötelezettségeinek” teljesítése szükségessé teszi.

A román média szerint az OMV vezérigazgatója az offshore-törvény módosítása és az energiavállalat extraprofitjára kivetett különadó csökkentése reményében kért találkozót a román miniszterelnöktől, de üres kézzel távozott.

Ciolacu már pénteken megüzente az osztrák kancellárnak, hogy kártérítési pert indít Ausztria ellen, ha a bécsi kormány ismét megvétózza Románia felvételét a schengeni térségbe. Nehammer azonban jelezte: kitart azon álláspontja mellett, hogy nem esedékes a bővítés mindaddig, amíg a külső határok védelme nem működik.

A román kormányfő hétfőn egy újabb sajtónyilatkozatában felvetette: ha Ausztria annyira működésképtelennek tartja a belső határellenőrzés nélküli rendszert, „semmi kifogása az ellen, hogy kilépjen belőle, és szögesdrótokkal bástyázza körül magát”. A többi tagország – immár Romániát is beleértve – meg fogja találni a kiutat a schengeni térség gondjaira – vélekedett a román miniszterelnök.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »