Kinevezték az új holland külügyminisztert

Hanke Bruins Slot jelenlegi ügyvivő belügyminiszter személyében új külügyminisztert neveztek ki hétfőn Hollandiában Wopke Hoekstra helyére, aki a múlt héten mondott le, hogy megkezdje a felkészülést a klímapolitikáért felelős uniós biztosi feladatra.

Hanke Bruins Slot, a Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) 45 éves politikusa az X közösségi portálon jelentette be kinevezését. Bejegyzésében kiemelte, hogy elkötelezett a demokrácia és a jogállamiság megerősítése mellett.
„Az elkövetkező időszakban arra fogok törekedni, hogy folytassam a Wopke Hoekstra által megkezdett munkát” – tette hozzá.

A Nos.nl holland hírportál szerint új szerepében Bruins Slot kulcsszerepet fog játszani Ukrajna támogatásában. Kinevezését Vilmos Sándor holland királynak még jóvá kell hagynia.

„Bruins Slot több mint alkalmas a külügyminiszteri tisztségre, hiszen korábban Afganisztánban teljesített katonai szolgálatot, valamint belügyminiszterként ő felelt a titkosszolgálatok és a biztonsági szolgálatok működéséért” – nyilatkozta róla Henri Bontenbal, a CDA vezetője.

https://www.instagram.com/p/Ct4QXTsIYYt/

Bruins Slot helyét a belügyi tárcánál párttársa, Hugo de Jonge veszi át. Új szerepkörében többek között a közelgő novemberi választások megszervezéséért és az AIVD hírszerző szolgálat irányításáért lesz felelős.

A kabinetátalakításra azért van szükség, mert Frans Timmermans holland klímaügyekért felelős uniós biztos a nyáron bejelentette lemondását, hogy a Munkáspárt és a Baloldali Zöldek közös listáján indulhasson a miniszterelnöki székért. A Mark Rutte vezette kormány július elején mondott le, munkáját azóta ügyvivői minőségben végzi.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek