Mire figyeljünk az autólízing folyósítása előtt? (x)

Az autólízing egy igazán népszerű konstrukciónak és megoldásnak számít, ha szeretnénk minél hamarabb használatba venni álmaink autóját. Azonban érdemes alaposan odafigyelni az egyes lépésekre, hogy a teljes ügylet zökkenőmentesen történjen. Mi az, aminek feltétlenül meg kell lennie, hogy a pozitív hitelbírálat után megkapjuk a kívánt összeget?

A legfontosabb szempontok

Még mielőtt az egész ügyintézésnek nekilátunk, érdemes megnézni egy autóhitel kalkulátor eredményét, ami könnyen elérhető a Lizingo.hu oldalán is. Amint megkaptuk a visszajelzést a pozitív hitelbírálatról, a folyósításhoz szükséges feltételekről kell gondoskodnunk.

Az első és legfontosabb maga a szerződéskötés. Ha ez megvan, akkor jöhet az eredetiségvizsgálat elvégeztetése, majd a gépjármű átírása. Végül pedig az Azonossági Nyilatkozat meglétéről kell gondoskodni.

A hitelbírálatnak még nem feltétele, de a folyósításhoz minden magyar lízingcégnél szükség van arra, hogy az ügyfél a Hitelbiztosítéki Nyilvántartási rendszerben érvényes regisztrációval rendelkezzen. Ennek megléte 2014-től kötelező.

Mire figyeljünk a hitelbírálat során?

Törvényi előírás az, hogy a rendszerbe be kell regisztrálni minden ingóságot, ami valamilyen teherrel rendelkezik, így a lízingelt járműveket is. A HBNY rendszer működtetője a Magyar Országos Közjegyzői Kamara, azaz az MOKK. Hogy érvényes legyen a regisztráció, egy Azonossági Nyilatkozatot kell megtenni, amit egy közjegyző fog hitelesíteni, hogy a lízingbe vevő valóban az, aki, és a regisztrációra is jogosult.

Ehhez elég egy alkalommal felkeresni bármely magyarországi közjegyzőt. Az egész folyamat körülbelül 15 percet vesz igénybe. Magánszemélyeknek az Azonossági Nyilatkozat díja 5.000 Ft, cég esetében általában 6.000 Ft.

Ezt a regisztrációt csupán egyetlen alkalommal kell megtenni, azaz, ha már rendelkezünk ilyen nyilatkozattal, például egy másik autólízing miatt, akkor nem kell újból közjegyzőhöz menni. Ilyenkor a bank a folyósításkor az alvázszám szerint beregisztrálja hozzá az autót, aminek van egy 7.000 Ft-os költsége, amit a bank megelőlegez, és az első törlesztőrészlettel együtt kerül kiszámlázásra.

Az eredetiségvizsgálat, szerződéskötés és átírás

Mivel az autó átíratására szükség van, így az eredetvizsgálat sem maradhat el. Ezt általában a hitelképesség-vizsgálat után, de még a szerződéskötés előtt ajánlott megcsinálni. Ehhez szükség van az eredeti forgalmira. A szerződéskötéshez elég a vevővel és az eladóval egy helyszínt és időpontot egyeztetni, hogy a szerződéscsomag aláírásra kerüljön.

Az autólízing egy nagyon gyors folyamat, ha minden dokumentum és ügyintézés a megfelelő ütemben és sorrendben van beszerezve, valamint elintézve. Ideális esetben akár már egy napon belül is hozzájuthatunk a kívánt összeghez, a szolgáltatók ma már pár órán belül végeznek a hitelbírálattal is.

Ez ma jelenleg a leghatékonyabb megoldás arra, hogy minél hamarabb beszerezzük álmaink autóját.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek