Parancsnok nélkül maradt az amerikai tengerészgyalogság

Egy politikai vita miatt kinevezett parancsnok nélkül maradt hétfőn az Egyesült Államok tengerészgyalogsága (US Marines), ami több mint 100 éve most fordult elő először.

David Berger tábornok 4 év szolgálat után köszönt le a parancsnoki tisztségről. Eddigi helyettese, Eric Smith tábornok, akit Joe Biden az utódjául jelölt, szenátusi jóváhagyás nélkül csak megbízott parancsnokként vezetheti az amerikai fegyveres erők gyors reagálású egységeiről ismert haderőnemét. A szenátusi jóváhagyást azonban Tommy Tuberville, Alabama állam republikánus szenátora akadályozza, aki korábban közölte, hogy minden szenátusi jóváhagyást igénylő katonai kinevezést blokkolni fog tiltakozásul a védelmi minisztériumnál érvényben lévő abortusztámogatás miatt.

Emiatt az új vezető nem foglalhatja el a székhelyét a tengerészgyalogság 38. parancsnokaként és nem adhat ki vezetési iránymutatást. Ugyanakkor kiképzési, költségvetési és egyéb személyi döntéseket hozhat.

Lloyd Austin védelmi miniszter döntése alapján a Pentagon utazási támogatást ad a védelmi erők kötelékében Alabama államban szolgáló nők számára az államon kívül elvégzett terhesség-megszakításhoz, miután Alabama törvénye tiltja az abortuszt.

Austin és a leköszönő David Berger hétfőn Washingtonban egy nyilvános rendezvényen szólította fel a szenátust, hogy lépjen a jóváhagyások ügyében.

A haditengerészet parancsnoki pozíciója az első magas rangú katonai tisztség, amelyet érint Tommy Tuberville szenátor politikai blokádja, akit pártján belül is többen próbálnak rávenni arra, hogy hagyjon fel a tiltakozásnak ezzel a módjával.

A közeljövőben megszűnik a haditengerészet (US Navy), a hadsereg (US Army), és a légierő parancsnokának (US Air Force) megbízatása, és szeptember végén távozik posztjáról az Egyesült Államok vezérkari főnöke, Mark Milley dandártábornok is, aki nyugállományba vonul. A posztokra kinevezett utódok nem foglalhatják el a pozíciót egyöntetű szenátusi döntés nélkül.

Júniusban hasonló, az elnök jelöltjeire vonatkozó politikai blokádot jelentett be JD Vance, Ohio állam republikánus szenátora az igazságügyi minisztériumi posztokra vonatkozóan, tiltakozásként a Donald Trump elleni júniusi szövetségi vádemelés miatt.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »