Érdekességek a szaké koktélok fejlődése kapcsán (x)

A szaké ízvilága, története és fejlődése mindig érdekes témát szolgáltat mindazoknak, akik érdeklődnek egyrészt a távol-keleti Japán kultúrája, másrészt a különleges alkoholos italok iránt. Pontosan ezért foglalkozunk mi is külön cikkben azzal, hogy minek tudható be az ital népszerűsége, egyúttal hogyan juthatott el a felkelő nap országából szerte a nagyvilágba.

Minek tudható be a szaké szeretete a japánok körében?

Nehéz lenne erre vonatkozóan egyértelmű és megcáfolhatatlan elméletet alkotni. De az szinte bizonyos, hogy az ember, az ég és a természet együttes metszetének köze van a dologhoz. Olyannyira, hogy Japánban szinte már szent kapcsolatban állnak a szaké fogyasztásával.

Persze idehaza is elérhető a csodás nedű, például az iDrinks párlatai között. Titka lehet még a népszerűségnek, hogy az ital rizsből készül, és éterien tiszta, miközben bármely más nedűtől nagymértékben eltérő stílust testesít meg.

De nemcsak a beltartalom, hanem a címke is a japán tradíciók előtt tiszteleg. A legtöbb szaké esetében szemet gyönyörködtetően szép kalligráfiák láthatóak a palackon, élethűen ábrázolva a keleti eszmeiség misztériumát.

A szaké mára a nyugati világot is meghódította

Japánban a fogyasztása egyszerre köthető az ünnepekhez és a valláshoz. Mindezt remekül példázza, hogy a felkelő nap országában összesen 40 szentély, valamint ezzel együtt több mint 55 isten kapcsolódik az imádatához.

De a sikersztori nem állt meg az országhatárokon belül, hiszen a rizs, a víz, az élesztő és a koji együttállása szép lassan a nyugati társadalmak körében is érdeklődést generált. Ma már szinte bárhol besétálhatunk egy olyan bárba, ahol kérhetjük a távol-keleti csodás nedűt.

Mikorra datálható a koktélok aranykora? Tudni kell, hogy a második világháború után Japánban súlyos rizshiány bontakozott ki. Emiatt a gyártás és a minőség hirtelen beszakadt. Így jobb híján az addig önmagában fogyasztott italt szép lassan elkezdték koktélokkal társítani. Az eredmény pedig valóságos forradalom lett, pozitív értelemben.

A szaké fogyasztása mellett szóló érvek és előnyök

Érdemes tudni, hogy egyrészt gluténmentes, másrészt vegán, harmadrészt meglehetősen egyszerű alkoholos italról van szó, amelynek szinte minden típusáról elmondható, hogy megkímélik az embert a másnaposság gyötrelmeitől.

Pláne akkor, ha a fogyasztás koktélként történik, ami nemcsak a macskajaj elkerülése miatt előnyös. Egy-egy tudatosan elkészített koktél egyrészt kiemelheti a speciális ital ízét, másrészt az élményfaktort is magasabb szintre emelheti.

Azzal viszont érdemes előre számolni, hogy ezerarcú italról van szó. Ezért a legjobb, ha egy-egy koktél elkészítése előtt mindig alaposan megkóstoljuk a választott fajtát. Így könnyebb eldönteni, mi mivel fog harmonizálni.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek