A szaké ízvilága, története és fejlődése mindig érdekes témát szolgáltat mindazoknak, akik érdeklődnek egyrészt a távol-keleti Japán kultúrája, másrészt a különleges alkoholos italok iránt. Pontosan ezért foglalkozunk mi is külön cikkben azzal, hogy minek tudható be az ital népszerűsége, egyúttal hogyan juthatott el a felkelő nap országából szerte a nagyvilágba.
Minek tudható be a szaké szeretete a japánok körében?
Nehéz lenne erre vonatkozóan egyértelmű és megcáfolhatatlan elméletet alkotni. De az szinte bizonyos, hogy az ember, az ég és a természet együttes metszetének köze van a dologhoz. Olyannyira, hogy Japánban szinte már szent kapcsolatban állnak a szaké fogyasztásával.
Persze idehaza is elérhető a csodás nedű, például az iDrinks párlatai között. Titka lehet még a népszerűségnek, hogy az ital rizsből készül, és éterien tiszta, miközben bármely más nedűtől nagymértékben eltérő stílust testesít meg.
De nemcsak a beltartalom, hanem a címke is a japán tradíciók előtt tiszteleg. A legtöbb szaké esetében szemet gyönyörködtetően szép kalligráfiák láthatóak a palackon, élethűen ábrázolva a keleti eszmeiség misztériumát.
A szaké mára a nyugati világot is meghódította
Japánban a fogyasztása egyszerre köthető az ünnepekhez és a valláshoz. Mindezt remekül példázza, hogy a felkelő nap országában összesen 40 szentély, valamint ezzel együtt több mint 55 isten kapcsolódik az imádatához.
De a sikersztori nem állt meg az országhatárokon belül, hiszen a rizs, a víz, az élesztő és a koji együttállása szép lassan a nyugati társadalmak körében is érdeklődést generált. Ma már szinte bárhol besétálhatunk egy olyan bárba, ahol kérhetjük a távol-keleti csodás nedűt.
Mikorra datálható a koktélok aranykora? Tudni kell, hogy a második világháború után Japánban súlyos rizshiány bontakozott ki. Emiatt a gyártás és a minőség hirtelen beszakadt. Így jobb híján az addig önmagában fogyasztott italt szép lassan elkezdték koktélokkal társítani. Az eredmény pedig valóságos forradalom lett, pozitív értelemben.
A szaké fogyasztása mellett szóló érvek és előnyök
Érdemes tudni, hogy egyrészt gluténmentes, másrészt vegán, harmadrészt meglehetősen egyszerű alkoholos italról van szó, amelynek szinte minden típusáról elmondható, hogy megkímélik az embert a másnaposság gyötrelmeitől.
Pláne akkor, ha a fogyasztás koktélként történik, ami nemcsak a macskajaj elkerülése miatt előnyös. Egy-egy tudatosan elkészített koktél egyrészt kiemelheti a speciális ital ízét, másrészt az élményfaktort is magasabb szintre emelheti.
Azzal viszont érdemes előre számolni, hogy ezerarcú italról van szó. Ezért a legjobb, ha egy-egy koktél elkészítése előtt mindig alaposan megkóstoljuk a választott fajtát. Így könnyebb eldönteni, mi mivel fog harmonizálni.
Fizetett tartalom (x)