Nem elég erősek a francia tankok az ukrajnai viszonyokhoz

Túl gyenge páncélzat: egy ukrán tiszt úgy véli, hogy a Franciaország által Ukrajnának szállított és jelenleg a kijevi ellentámadásban használt AMX-10 RC harckocsik alkalmatlanok a frontvonalbeli támadásokra.

A 37. haditengerészeti gyalogosdandár egyik zászlóaljának parancsnoka, a Spartanets álnéven ismert őrnagy osztotta meg észrevételeit ezekkel a francia harckocsikkal kapcsolatban a harctéren a jelenlegi donyecki területen való bevetésük során.

„Könnyű páncélzatuk miatt támogató tüzelésre használják őket” – mondta. „A fegyverzetük jó, a megfigyelőműszereik nagyon jók. De sajnos könnyű páncélzatuk miatt alkalmatlanok a harcra”.

https://www.instagram.com/p/CuPVRRUIEjE/

Emmanuel Macron francia elnök januárban ígérte meg ezeknek a rendkívül mobilis, kerekeken guruló felderítő páncélozott járműveknek a szállítását, amelyek félelmetes 105 mm-es ágyúval vannak felszerelve. Négy hónappal később az ukrán kormány szerint már a frontvonalon álltak szolgálatba. Ebben a nagy intenzitású háborúban azonban, melyet állandó nehéztüzérségi csapások jellemeznek, a vékony páncélzatuk komoly gyengeségnek bizonyul.

„Voltak olyan esetek, amikor egy 152 mm-es lövedék a közelben felrobbant, és a repeszek átlyukasztották a járművet” – jegyezte meg a 34 éves tiszt, aki szerint ez egy alkalommal már a személyzet halálát okozta.

Forrás: Euronews / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek