A zaporizzsjai atomerőmű vízellátását is érinti a Nova Kahovka gát felrobbantása

ENSZ szakértők és ukrán források szerint is úgy tűnik, hogy a zaporizzsjai atomerőművet (ZNPP) nem fenyegeti közvetlen biztonsági veszély a Nova Kahovka gát felrobbantása miatt, amely az atomerőműtől mintegy 200 kilométerrel lejjebb található. Hosszabb távon azonban meg kell oldani a vízpótlást.

Az ukrán Energoatom közleményt adott ki, amelyben azt írta, hogy az erőműben kialakult helyzet „ellenőrzés alatt áll”, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség pedig azt közölte, hogy a helyszínen tartózkodó szakértői figyelemmel kísérik a helyzetet, és „nincs közvetlen nukleáris biztonsági kockázat”.

Hosszabb távon azonban problémát jelenthet a gát megsemmisülése, mind az erőmű biztonságával, mind pedig a későbbi esetleges újbóli üzembe állítással kapcsolatban. Az erőmű egykori reaktorüzemeltetője és műszakvezetője rámutatott, hogy mind a hat reaktort leállították, mióta az erőmű az orosz inváziót követően a frontvonalban került.

A hat reaktorból öt „hideg leállásban” van, azaz teljesen kikapcsolva tartják és hűtik, egy pedig „meleg leállásban”, 200-250 Celsius-fokon tartva áll készenlétben, hogy könnyebben újra lehessen indítani, amikor a körülmények lehetővé teszik, és hogy meleg vizet tudjanak szolgáltatni a szomszédos Enerhodar városának. Most azonban az utolsó reaktort is le kell állítani.

Az erőműnek egyelőre elegendő erőforrása van ahhoz, hogy az összes reaktormagot hidegen tartsa. Van egy saját hűtőtava, amely körülbelül két-három kilométer átmérőjű, és jelenleg tele van, 16,6 méteren áll a vízszintje, „ami elegendő az erőmű szükségleteinek kielégítéséhez”.

Mariana Budjeryn ukrán atomtudós elmondta: „Az a tény, hogy a ZNPP mellett van egy mesterséges tó, ahol a vizet a tározó elvárt szintje felett lehet tartani, és az a tény, hogy a reaktorok hideg leállásban vannak, némi megnyugvást és több időt biztosít a reagálásra, ha a ZNPP-nél probléma merülne fel. Budjeryn – aki a Harvard Egyetem tudományos főmunkatársa –  azonban hozzátette:

„A nagyobb probléma – ki fogja ezt megtenni? A ZNPP üzemeltetői létszáma már most is a minimális szinten van.”

Meg kell oldani a víz pótlását

A ZNPP tározója jelenleg még tele van, azonban idővel a hűtőtóból elpárolog a víz, és ha azt nem tudják feltölteni a Nova Kahovka gát feletti hatalmas víztározóból, akkor a turbinákat és az erőművet nem lehet működtetni.

Budjerynek még egy kijózanító gondolata támadt a következményekről.

„Ha az oroszok ezt teszik a Kahovkával, nincs garancia arra, hogy nem robbantják fel a ZNPP reaktorblokkjait, amelyeket állítólag szintén elaknásítottak – a hatból hármat” – mondta.

„A robbanás ugyan nem okozna egy újabb Csernobilt, de Ukrajnában helyi szennyezéssel, hatalmas fennakadásokkal és hosszú távú károkkal járna”.

https://www.instagram.com/p/CtJRomNtD0d/

Forrás: The Guardian

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »