Óvatosan nyilatkoznak a nyugati vezetők az Oroszországban történtekről

Emmanuel Macron francia államfő szerint a Wagner orosz fegyveres csoport lázadása rávilágított az orosz táboron belüli megosztottságra, valamint egyszerre a hadsereg és az azt kiegészítő erők törékenységére. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint a történtek rendkívüliek, és kérdéseket vetnek fel az orosz agresszió mögötti moszkvai érveket illetően.

A La Provence című francia regionális napilap internetes oldalán vasárnap este megjelent interjúban Emmanuel Macron jelezte, hogy szombaton óráról órára követte az oroszországi eseményeket, együtt Franciaország legfőbb partnereivel, és kiemelte, hogy „a helyzet továbbra is változik”.

„Mindez nagy óvatosságra kell, hogy intsen minket, és teljes mértékben igazolja a támogatást, amelyet az ukránoknak nyújtunk az ellenállásukhoz” – mondta a francia elnök.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter szerint korai lenne megmondani, hogy az elmúlt napok oroszországi eseményei milyen változásokat hoznak, mindenesetre mutatják a repedéseket az „oroszországi homlokzaton”.

Antony Blinken vasárnap több országos televíziónak adott interjúban fejtette ki, hogy a történtek rendkívüliek, és kérdéseket vetnek fel az orosz agresszió mögötti moszkvai érveket illetően. Hozzátette, maga Jevgenyij Prigozsin fogalmazta meg a kétségeket a háború indokoltságát illetően, egyben megkérdőjelezve Vlagyimir Putyin befolyását, tekintélyét.

Az orosz elnöknek új kérdésekre is választ kell találnia a közeljövőben – mondta Antony Blinken, aki szerint nem érdemes spekulálni a jövőt illetően, a következő napokban és hetekben sok minden kiderül majd. A tényekre kell koncentrálni, és Ukrajnára – fogalmazott a külügyminiszter.

Joe Biden elnök vasárnap az oroszországi eseményekről is egyeztetett telefonon Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel – közölte a Fehér Ház. A tájékoztatásból kiderül, hogy a két államfő elsősorban az ukrán ellentámadásról váltott szót, és az amerikai elnök az Egyesült Államok további szilárd támogatásáról biztosította Ukrajnát, biztonsági, gazdasági és humanitárius segélyek formájában.

Zavaros hétvége

Vlagyimir Putyin orosz elnököt szombaton tájékoztatták egy „fegyveres lázadási kísérletről” – közölte a Kreml, miután a Wagner zsoldoscsoport vezetője azt állította, hogy az ukrán határhoz közeli Rosztov-na-Donban, egy kulcsfontosságú orosz városban lévő katonai létesítmények felett ellenőrzést gyakorol.

A zsoldosvezér Jevgenyij Prigozsinhoz hű erők észak felé, Moszkva felé tartottak, és a reguláris hadsereg főnökének és a védelmi miniszternek a fejét követelték. Alig huszonnégy órával később a Wagner milíciacsoport vezetője visszafordítja embereit, és száműzetésbe vonul – állítólag Fehéroroszországba. A Kreml a hazaárulás vádját ejti, magyarázatot nem adnak.

Tekintve, hogy az orosz hadsereg nem tanúsított jelentős ellenállást a Wagner Moszkva elleni előrenyomulásával szemben, háborús elemzők azon tűnődnek, hogy a felkelés vajon megrendezett volt-e…

https://www.instagram.com/p/Ct48S6jBYG1/

Forrás: MTI / ABC News

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »