Tovább melegszik a Föld

A tudósok újabb bizonyítékokat gyűjtöttek arról, hogy az óceánok vize a bolygó többi részével együtt tovább melegszik. Az óceánok hőmérséklete rekordot döntött májusban – jelentette be a Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal.

Négy fő tényező járul hozzá a globális tengerfelszín hőmérsékletének ilyen jelentős történelmi felmelegedéséhez:

  • az ember okozta éghajlatváltozás
  • egy kialakulóban lévő El Nino esemény
  • a 2022-es Hunga Tonga-Hunga Ha’apai vulkánkitörés hatásai
  • és a légszennyezés csökkentését célzó új hajózási kibocsátási normák

– mondta Daniel Swain, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem éghajlatkutatója.

Egyes régiókban az év ezen időszakában az átlagosnál jelentősen magasabb hőmérsékletet tapasztalnak. Cabo Verde szigetén, ahol jellemzően hurrikánok alakulnak ki, a víz általában 23,9 Celsius-fokos, de jelenleg 28 fokot mérnek.

A májusi szárazföldi és óceáni hőmérséklet együttesen a harmadik legmelegebb volt a mérések kezdete óta, a felszíni hőmérséklet mintegy 0,97 Celsius-fokkal haladta meg a 20. századi átlagot – mondta Rocky Bilotta, a NOAA Nemzeti Környezeti Információs Központok klimatológusa újságíróknak.

Észak-Amerika, Dél-Amerika és Afrika nagy részén az átlagosnál magasabb volt a hőmérséklet májusban, de Nyugat-Európa, Északnyugat-Oroszország, Délkelet-Ázsia és az Északi-sarkvidék egyes részein is az átlagosnál melegebb hőmérsékletet mértek ebben a hónapban – mondta Bilotta.

Negatív hatások

A melegebb óceáni vízhőmérséklet hozzájárulhat az erőteljesebb trópusi viharokhoz és hatással lehet a tengeri élővilágra. Ezenkívül a melegebb légkör több nedvességet tart vissza, és növeli az árvizek kialakulásának esélyét. A sarkvidéki tengeri jég olvadása szintén a tengerszint emelkedését okozza, ami erodálja a partvonalakat.

A hét elején több ezer halat mosott partra a víz a texasi öböl partján lévő Quintana Beach megyei parkban, valószínűleg a felmelegedő vizek miatt – közölte a Texas Parks and Wildlife Kills and Spills csapata.

https://www.instagram.com/p/Ctby97ToGx7/

„Az ehhez hasonló halpusztulások gyakoriak a nyári időszakban, amikor a hőmérséklet emelkedik” – áll a hivatal közleményében.
„Ha nincs elég oxigén a vízben, a halak nem tudnak lélegezni. Az alacsony oldott oxigénszint sok esetben természetes jelenség”.

Forrás: ABC News / BBC News

Hozzászólások ()

Friss hírek