Még 3 évig a cél feletti inflációra számít a Bundesbank

A német gazdaság zsugorodik az idén, az infláció pedig 2 százalék felett marad legalább 2025-ig – áll a német szövetségi jegybank, a Bundesbank pénteken ismertetett friss, fél éves előrejelzésében.

Az új előrejelzések egy nappal azután jelentek meg, hogy az Európai Központi Bank (EKB) csütörtökön nyolcadik alkalommal emelt kamatot, és további szigorítást ígért, mivel az inflációs nyomás a téli recesszió ellenére továbbra is meghaladja a várakozásokat.

A Bundesbank szerint a német hazai össztermék (GDP) 0,3 százalékkal csökken az idén, ami borúlátóbb előrejelzés, mint az Európai Bizottság 0,2 százalékos növekedési várakozása. A friss előrejelzés ugyanakkor némileg kedvezőbb a Bundesbank előző, fél évvel korábbi 0,5 százalékos GDP-csökkenési becsléséhez képest. A Bundesbank jövőre 1,2 százalékos, 2025-ben pedig 1,3 százalékos gazdasági növekedést vár.

A pénteken ismertetett új előrejelzés szerint a német infláció az idén 6 százalék, jövőre 3,1 százalék, a rákövetkező évben pedig 2,7 százalék lesz. Az Európai Központi Bank (EKB) inflációs célja 2 százalék.

 

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »