Az USA újabb katonai csomagot küld Ukrajnának

Az Egyesült Államok kedden újabb, 325 millió dolláros (mintegy 100 milliárd forintos) katonai támogatási csomagot jelentett be Ukrajna számára.

A külügyminisztérium közleménye szerint az amerikai készletekből lehívott katonai csomag kritikusan fontos légvédelmi képességeket, HIMARS rakétarendszerekhez és egyéb tüzérségi eszközökhöz való lőszert, valamint páncélozott járműveket és további eszközöket tartalmaz.

Az újabb katonai csomag az ukrajnai konfliktus kezdete óta a 40. készletlehívás, amelynek keretében az Egyesült Államok fegyvereket és eszközöket bocsát Ukrajna rendelkezésére.

„Fontos mérföldkő” lesz a következő NATO-csúcs

A NATO júliusi, vilniusi csúcstalálkozójának előkészítéséről egyeztetett a katonai szervezet főtitkára Joe Biden amerikai elnökkel és Antony Blinken külügyminiszterrel kedden Washingtonban. Blinken a Jens Stoltenberg főtitkárral tartott megbeszélés előtt kijelentette, hogy a közelgő csúcstalálkozó „nagyon-nagyon fontos mérföldkő lesz a szövetség egésze számára”.

Hozzátette, hogy meggyőződése szerint a szövetség tagjai találkozójukon megerősítik majd elkötelezettségüket, ideértve a kollektív védelemről szóló ötödik cikkelyt, valamint azt, hogy a NATO területének minden centiméterét megvédik. Az újabb elköteleződés kiterjed a védelmi befektetések növelésére, a katonai szövetség elrettentő és védelmi kapacitásainak erősítésére is – mondta Blinken.

Az amerikai külügyminiszter egyúttal kijelentette: hiszi azt, hogy hamarosan Svédországot a NATO-tagjai között üdvözölhetik, ami  – szavai szerint – egy megfelelő csatlakozási folyamatot zár le, amellyel a többi szövetséges minden aggályára sikerült választ találni.

A találkozó előtt Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára azt hangoztatta, hogy a vilniusi csúcstalálkozón az elrettentő és védelmi képességek megerősítése mellett várhatóan egyetértésre jutnak majd Ukrajna támogatásának fenntartásáról, illetve fokozásáról. Az ukrajnai háborúval kapcsolatban kijelentette, hogy az ukrán ellentámadás nyomán már látszik előrehaladás. Ugyanakkor hozzátette, hogy az még a korai szakaszában jár, de „az ukránok minél nagyobb területet lesznek képesek felszabadítani, annál erősebb kézzel ülhetnek majd tárgyalóasztalhoz, és annál valószínűbb, hogy Putyin elnök is megérti, sosem nyerheti meg ezt a háborút”.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »