Megérkezett Amerika válasza az Új START szerződés orosz felmondására

Az Egyesült Államok válaszlépéseket hozott az Új START néven ismert fegyverzetkorlátozási egyezmény orosz megsértése miatt – közölte csütörtökön az amerikai külügyminisztérium fegyverzetellenőrzési irodája (Bureau of Arms Control, Verification and Compliance).

A dokumentum szerint az Egyesült Államok elkötelezett a szerződés teljes és kölcsönös betartása mellett, ennek szellemében hozott intézkedéseket. Az amerikai álláspont szerint a szerződésben való részvétel felfüggesztése – amit Oroszország februárban törvénybe foglalt – jogilag érvénytelen, az orosz eljárás pedig a megállapodás megsértését jelenti.

Az amerikai kormányzati szervezet szerint az amerikai válaszintézkedések megfelelnek a nemzetközi jognak, arányosak, visszafordíthatók, valamint összhangban vannak minden más jogi kötelezettséggel, és azt célozzák, hogy „visszatereljenek egy államot a nemzetközi kötelezettségeinek teljesítéséhez”.

A bejelentett amerikai intézkedések közé tartozik, hogy június 1-től:

  • leállítják az orosz fél tájékoztatását az egyezmény által érintett fegyverzetről;
  • a továbbiakban nem ösztönzik az Új START hatálya alá tartozó fegyverzetellenőrzéseket az Egyesült Államok területén;
  • visszavonják a szerződés hatálya alatt dolgozó orosz fegyverzetellenőrök vízumát;
  • valamint az Egyesült Államok a továbbiakban nem bocsát az orosz fél rendelkezésére telemetrikus adatokat interkontinentális ballisztikus rakéták és tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéták kilövéséről.

Vlagyimir Putyin orosz elnök február végén írta alá az orosz részvétel felfüggesztéséről szóló törvényt, de már tavaly augusztusban arról tájékoztatta az Egyesült Államokat, hogy ideiglenesen kivonja létesítményeit az szerződés szerinti ellenőrzések alól.

  • A szerződésről röviden
A hadászati támadófegyverek korlátozásáról szóló Új START-szerződést az Egyesült Államok és Oroszország 2010-ben kötötte meg 10 évre, amit 2021-ben további 5 évre meghosszabbítottak. A dokumentum mindkét félnek előírta nukleáris arzenáljának csökkentését úgy, hogy hét év elteltével, valamint azt követően a fegyverek összesített száma ne haladja meg a 700 hordozóeszközt, (interkontinentális ballisztikus rakéták, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakéták és nehézbombázók), valamint 1500-ban korlátozta a robbanótöltetek számát és 800-ban a telepített és nem telepített indítószerkezetekét. A szerződésben emellett szerepelt, hogy a két fél kölcsönösen lehetőséget biztosít az egyezmény betartásának ellenőrzésére.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »