Kezdődik: F-16-os vadászgépet és harci drónt irányít a mesterséges intelligencia

Az amerikai hadsereg egyik szimulációja során egy mesterséges intelligencia által vezérelt drón – annak érdekében, hogy teljesíteni tudja a megbízatását – váratlanul úgy döntött, hogy kiiktatja a vezetőjét, hogy ne tudjon beavatkozni – írta a The Guardian című brit lap pénteken egy amerikai ezredes beszámolójára hivatkozva.

Tucker Hamilton ezredes, az amerikai légierő mesterséges intelligenciával végzett tesztjeinek és műveleteinek vezetője egy májusi, Londonban tartott szakmai tanácskozáson elmondta: a teszt során az MI „igencsak váratlan stratégiához folyamodott célja elérése érdekében”.

A szimuláció során a mesterséges intelligencia által irányított drónnak az volt a feladata, hogy pusztítson el egy ellenséges légvédelmi rendszert. Az MI arra jutott, hogy megtámad mindenkit, aki valamilyen módon megakadályozhatná ennek a parancsnak a végrehajtását.

„A rendszer elkezdte felismerni, hogy bár azonosították a fenyegetést, időnként az emberi irányító olyan utasítást ad, hogy ne végezzenek a célponttal. Viszont az MI arra kap megerősítést, ha elpusztítja a fenyegetést. Tehát mit tett? Kiiktatta az irányítót, mert ő olyan tényező volt, amely meggátolta volna a küldetése teljesítését” – magyarázta Hamilton a brit Királyi Repüléstudományi Társaság (Royal Aeronautical Society – RAeS) által szervezett rendezvényen.

Hozzátette: „a rendszert arra trenírozták, hogy ne ölje meg az (emberi) irányítóját, mert az rossz, azzal pontokat veszít. Ezért azt az adótornyot kezdte el megsemmisíteni, amelyet a vezető a drónnal folytatott kapcsolattartásra használt, és amelyen keresztül leállíthatta volna a célpont megsemmisítését”.

Hamilton arra figyelmeztetett, hogy nem szabad túlzott mértékben a mesterséges intelligenciára hagyatkozni. A teszt esete szerinte azt mutatja, hogy az MI kapcsán muszáj etikai kérdésekről is beszélni.

Ann Stefanek, az amerikai légierő szóvivője később az Insider című hírportálnak nyilatkozva tagadta, hogy a mesterséges intelligencia használatával ilyen szimulációs tesztet egyáltalán végrehajtottak volna.

Ann Stefanek szavai mindenesetre inkább utólagos „kármentésnek” tűnnek annak fényében, hogy az amerikai légierő már jó ideje kísérletezget a mesterséges intelligencia alkalmazásával, és csak tavaly decemberben 12 mesterséges intelligencia által vezetett tesztrepülést hajtottak végre, összesen több mint 17 órányi autonóm repülési idővel, melyekben egy átalakított F-16-os, a VISTA X-62A kódnevű repülő irányítását bízták az MI-re.

Forrás: The Guardian

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »