Végre egyszámjegyűre lassult a brit infláció

Tavaly ősz óta először tíz százalék alá lassult az éves infláció Nagy-Britanniában.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai beszámolója szerint a fogyasztói árak átlagosan 8,7 százalékkal voltak magasabbak áprilisban, mint egy évvel korábban. Márciusban 10,1 százalékos éves inflációt mértek.

Az elemzői előrejelzések átlaga 8,2 százalékos tizenkét havi inflációt valószínűsített áprilisra, vagyis a múlt havi lassulás kisebb mértékű a vártnál.

Az ONS ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a tizenkét hónapra számolt áprilisi infláció mérséklődésében a földgáz és az áram lakossági ára volt a fő tényező: e két összetevő 1,42 százalékponttal csökkentette az éves inflációt a múlt hónapban.

A tizenkét havi brit infláció szeptember és március között minden hónapban meghaladta a tíz százalékot. A Bank of England inflációs célja 2 százalék, vagyis a brit infláció még mindig több mint a négyszerese a jegybanki célszintnek.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »