Rekordbírságot kapott a Facebook anyacége

A Meta amerikai technológiai vállalatot rekordösszegű, 1,2 milliárd eurós bírsággal sújtották az európai adatvédelmi szabályozók, mert nem tartotta be az Európai Unió adatvédelmi szabályait.

Az ír adatvédelmi bizottság hétfőn jelentette be, hogy a Meta megszegte az általános adatvédelmi rendeletet (GDPR), mivel hatalmas mennyiségű személyes adatot továbbított az európai Facebook-felhasználókról az Egyesült Államokba anélkül, hogy megfelelően megvédte volna őket a washingtoni adatmegfigyelési taktikától.

Ez a legnagyobb bírság, amelyet valaha is kiszabtak az EU kiemelt adatvédelmi rendelete, a GDPR alapján.

A Meta, az USA és az Európai Unió között már korábban is voltak viták az adatkezeléssel kapcsolatosan, az ír szabályozó hatóság az előző két évben összesen négy, 405 millió eurótól 225 millió euróig terjedő bírságot rótt ki a Meta platformjaira, a Facebookra, az Instagramra és a WhatsAppra.

https://www.instagram.com/p/CsinvB9K3mX/

Az európai testület emellett kategorikus tilalmat rendelt el a felhasználói adatok továbbítására. A következő öt hónapon belül a vállalatnak fel kell függesztenie a személyes adatoknak az Egyesült Államokba és az amerikai biztonsági szolgálatoknak történő minden jövőbeli továbbítását, és hat hónapon belül fel kell hagynia az uniós felhasználók személyes adatainak jogellenes feldolgozásával, beleértve a tárolást is.

A mostani határozat, és különösen az USA-ba történő adattovábbítás megszüntetésének végrehajtott előkészítő időszaka teret ad az USA-nak és az Európai Uniónak arra, hogy módosítsák a felhasználói adatok megosztására vonatkozó politikájukat. Az erről szóló megbeszélések már folyamatban vannak, és várhatóan az elkövetkező hónapokban kerül sor az operatív végrehajtásra.

A Meta Platforms várhatóan fellebbez a bírság ellen.

Forrás: CNBC / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »