Javulóban az EU gazdasági kilátásai

A tartós kihívásokkal teli globális környezet ellenére javulnak a gazdasági kilátások, az európai gazdaság továbbra is ellenálló képességet mutat – írta az Európai Bizottság a hétfőn közzétett tavaszi gazdasági előrejelzésében.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos a prognózist ismertetve közölte: az alacsonyabb energiaárak, a kínálati korlátok mérséklődése és az erős munkaerőpiac kismértékű növekedést eredményezett 2023 első negyedévében, s ez eloszlatta a recessziótól való félelmet.

A vártnál jobb évkezdés az EU gazdaságának növekedési kilátásait 2023-ban a téli időközi előrejelzés szerinti 0,8 százalék helyett 1 százalékra, 2024-re pedig a korábban várt 1,6 százalékról 1,7 százalékra emeli.

Az első negyedévben a GDP az EU-ban 0,3 százalékkal, az euróövezetben pedig 0,1 százalékkal nőtt. A mutatók a második negyedévben folytatódó növekedésre utalnak – tette hozzá az uniós biztos.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »