Amerikai szankciók jöhetnek szudáni személyek ellen

Az amerikai elnök rendeletben adott felhatalmazást szudáni személyek elleni célzott büntetőintézkedésekre – közölte az Fehér Ház csütörtökön.

A közlemény szerint az intézkedés alapján lehetővé válik az április 15-én kezdődött erőszak nyomán szankciókat hozni olyan személyek ellen, akik felelőssé tehetők a szudáni békét, biztonságot és stabilitást fenyegető eseményekért, valamint akik aláássák a kelet-afrikai ország demokratikus átmenetét, a polgári lakosság ellen erőszakot alkalmaznak és felelősek az emberi jogok súlyos megsértéséért.

Az elnöki közlemény hangsúlyozza az Egyesült Államok hajlandóságát, hogy támogasson egy kiszélesített humanitárius segítségnyújtást Szudán számára, amint a körülmények ezt lehetővé teszik. Emellett ismét sürgeti a szembenálló feleket a harcok beszüntetésére, és kiemeli, hogy továbbra is segítik azokat az amerikai állampolgárokat, akik el akarják hagyni az országot. A segítségnyújtás többek között információt jelent az országból való kijutás lehetséges útvonalairól.

John Kirby, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője ugyanakkor csütörtöki sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az amerikai kormányzat egyelőre nem tervez konkrét büntetőintézkedéseket, az elnöki rendelet egyelőre csak felhatalmazást jelent ezek megtételére adott esetben.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek