Új parancsnokot kap az orosz Csendes-óceáni Flotta

Szabadságát tölti nyugállományba vonulása előtt Szergej Avakjanc tengernagy, az orosz Csendes-óceáni Flotta parancsnoka – közölte csütörtökön a flotta sajtószolgálata. Avakjanc távozásának híre a Csendes-óceáni Flotta harckészültségének múlt pénteken elkezdődött és az orosz védelmi tárca által csütörtökön lezártnak nyilvánított, meglepetésszerű ellenőrzése során került nyilvánosságra.

Orosz sajtójelentések egybehangzóan arról számoltak be, hogy a 65 éves Avakjanc helyére a tíz évvel fiatalabb Viktor Liina tengernagy kerülhet, aki 2021 óta az orosz Balti Flotta parancsnoki posztját tölti be. Ő korábban a vezérkari főnök helyettese és a Fekete-tengeri Flotta első parancsnokhelyettese volt. A Balti Flotta élére a TASZSZ állami hírügynökség értesülése szerint Vlagyimir Vorobjov altengernagy kerülhet, aki jelenleg az orosz fegyveres erők vezérkari főnökének helyettese.

Jurij Trutnyev miniszterelnök-helyettes, a távol-keleti szövetségi körzet elnöki megbízottja közölte, hogy Avakjanc, aki 2012 óta volt a Csendes-óceáni Flotta parancsnoka, új tisztséget kapott a katonai és sportkiképzéssel, valamint hazafias neveléssel foglalkozó törzs élén. A törzs a 12 orosz régióban májusban megnyitandó, e feladatokat ellátó központnak nyújt majd támogatást módszertan és a koordináció területén.

A Kreml a Csendes-óceáni Flottánál csütörtökön lezárult, Nyikolaj Jevmenov tengernagy, az orosz haditengerészet főparancsnoka irányításával megtartott harckészültségi ellenőrzést „rutinkiképzésnek” minősítette. Szergej Sojgu védelmi miniszter szerint az a fő célkitűzés, hogy ellenőrizzék a fegyveres erők képességét „a valószínűsíthető ellenség óceáni és tengeri irányból érkező agressziójának visszaverését célzó feladatok megoldására”.

A manőverek keretében egyebek között a Kuril-szigetek déli részén és Szahalinon végrehajtott kétéltű partraszállás visszaverését gyakorolták.
A harckészültségi ellenőrzés műveletében több mint 25 ezer katona, 89 repülőgép és helikopter, valamint 167 hajó, köztük 12 tengeralattjáró vett részt.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek