Már csak 10 amerikai autó jogosult a teljes adójóváírásra az USA-ban

Az új, szigorított szabályozás szerint, mely április 18-tól lépett hatályba, már csak olyan elektromos vagy tölthető hibrid autók kaphatják meg a 7500 dolláros adójóváírást, melyek mind a gyártás helye, mind a felhasznált akkumulátor-komponensek terén megfelelnek az előírásoknak. 

Az adójóváírás két tételből áll össze: 3750 dollár jár abban az esetben, ha az akkumulátor-komponensek legalább 50%-át (érték szerint) Észak-Amerikában gyártják vagy szerelik össze, illetve szintén 3750 dollár jár abban az esetben, ha a gyártáshoz felhasznált kritikus ásványok legalább 40%-a az Egyesült Államokból vagy az USA szabadkereskedelmi partnereitől származik. Amennyiben egy adott autó mindkét feltételnek megfelel és nem lépi túl a meghatározott árküszöböt sem, akkor a vásárló 7500 dollár adójóváírást kap.

Mivel a fenti szabályoknak összesen 10 autó felel meg, a márkák között pedig kizárólag amerikai hátterű gyártók – Chrysler, Ford, GM és Tesla) – szerepelnek, az új kritériumrendszer egyértelműen túllépett azon a célon, hogy az EV modellek elterjedését ösztönözzék és inkább a kínai és európai konkurencia visszaszorítására irányul.

https://www.instagram.com/p/CrLT5vRu1oS/

Az amerikai pénzügyminisztérium az új szabályok közzétételével párhuzamosan be is jelentette, hogy a Volkswagen, a BMW, a Nissan, a Volvo, a Hyundai és a Rivian márkák vásárlói egyaránt elveszítik hozzáférésüket az adójóváírásokhoz. Így például a Nissan Leaf és a Volkswagen ID4 a továbbiakban csak teljes áron vásárolhatók meg, míg az európai mértékkel nézve óriási Chevrolet Silverado, Lincoln Aviator vagy Ford F-150 Lightning 7500 dollárral lesz olcsóbb az amerikai fogyasztóknak.

A környezetvédelmi és hatékonysági szempontok meglehetősen egyértelműen háttérbe szorultak.

Chevrolet Silverado EV – forrás: Chevrolet Pressroom

Forrás: Automotive News / Businessweek

 

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »