Tovább szigorítják az elektromos rollerek használatát Franciaországban

A francia kormány szerdai ülésén úgy döntött: megtiltja a 14 éven aluliak számára az elektromos roller használatát, és szigorítja a szabálysértési büntetéseket a városi közlekedésben gyakran kaotikus helyzeteket teremtő és szenvedélyes vitákat kiváltó közlekedési eszköz használatának jobb szabályozása reményében.

Az elektromos meghajtású rollerek négy évvel ezelőtt jelentek meg a francia utcákon: mintegy 2 millióan saját tulajdonú rollert használnak, több százezren pedig a bérelhető változatokkal közlekednek a nagyvárosokban.

A francia televíziók rendszeresen számolnak be a gyalogosok és a sokszor száguldó rollerezők közötti balesetekről, Párizsban pedig a bérelhető rollerek folyamatosan gondot okoznak az önkormányzatnak azzal, hogy egységes szabályozás hiányában az emberek bárhol leteszik őket használat után. A fővárosi önkormányzat ezért a hétvégén népszavazást rendez a betiltásuk érdekében.

A szerdai kormányülésen megvitatott elképzelés célja „a közterek békéjének” helyreállítása a jelenlegeinél szigorúbb szabályozással. „A rollerek lehetőséget jelentenek, ha a használatuk meg van szervezve és jól szabályozott” – mondta a kormányülést követő sajtótájékoztatón Clément Beaune közlekedési miniszter.

A rendeletben hamarosan megjelenő új szabályozás – a motorkerékpárokhoz hasonlóan – a jelenlegi 12 évről 14 évre emeli az elektromos roller használatának alsó korhatárát, továbbá az eszközöket ezentúl kötelező lesz féklámpával és villogókkal felszerelni.

Az elektromos rollereken 2019 óta kizárólag egy ember közlekedhet és tilos velük a járdán haladni és parkolni. A szabálysértőket az eddigi 35 euró helyett ezentúl 135 euróra büntethetik a rendőrök. A sisak viselésének kötelezővé tételét egyelőre nem rendelte el a kormány, de a közlekedési minisztérium szerint napirenden van a kérdés.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »