5 potenciális otthoni veszélyforrás, ha gyengék az ízületeink (x)

Az ízületek gyengesége nem mindig okoz komolyabb tüneteket, azonban hamarabb elfáradnak vagy megfájdulnak a végtagjaink. Emellett pedig könnyebben szenvedhetünk el olyan sérüléseket, mint a ficam vagy a rándulás, ha az ízületeink nincsenek megfelelő állapotban.

A gyengeség okai

A végtagok csontjai ízületek révén kapcsolódnak egymáshoz, amelyek ízületi tokból, ínszalagokból, ízületi folyadékból és a csontok felszínén lévő porcszövetből állnak. Fontos szerepe van az ízületeket körülvevő, stabilizáló izmoknak is. Az ízületi gyengeség elsősorban a mozgásszegény életmód miatt alakul ki.

Az ízületek regenerálódásához szükséges tápanyagok hiánya szintén gyengíti a csontokat, porcszövetet vagy az ínszalagokat. A porcszövet elvékonyodása fájdalommal párosuló porckopáshoz vezet, a csont könnyebben eltörhet, illetve az ínszalag szakadás veszélye is magasabb lesz. 

5 potenciális veszélyforrás otthon 

Ha gyengék az ízületeink, akkor az otthoni tevékenységek is könnyebben károsíthatják azokat. 

Elcsúszás

Egy egyszerű elcsúszás is okozhat komoly sérüléseket, ha az ízületeink nem elég erősek. Különösen a konyha és a fürdőszoba járólapjainak felmosása közben – esetleg fürdés, zuhanyzás után – figyeljünk, hogy ne lépjünk a nedves felületekre. Leginkább az idősebb korosztályra veszélyes az elcsúszáskor elszenvedett combnyaktörés, amit csak műtétileg, csípőprotézis beültetésével lehet kezelni. Jobb tehát megelőzni a bajt!

Lépcsőzés

Egy rosszul sikerült lépés bokaficamhoz vagy ínszalag szakadáshoz vezethet, amely során az ízületi felszínek eltávolodnak egymástól, miközben az ínszalag megnyúlik. A sérült rész nemcsak fájdalmas, hanem meg is dagad. Fokozottan figyeljünk oda lépcsőn való közlekedéskor, és ha lehet, mindig kapaszkodjunk.

Bútorok mozgatása

Időről időre a takarítás vagy a szoba átrendezése miatt szükséges a nehezebb bútorok mozgatása. Ilyenkor is legyünk óvatosak, hiszen nemcsak a hátunk húzódhat meg, a nehéz súlyok miatt a térdízületre is nagyobb nyomás nehezedik, ami ízületi gyulladáshoz vezethet. Ha már eleve rossz állapotban lévő ízületeket terhelünk, akkor maradandó sérülést is szenvedhetünk.

Ablaktisztítás

Az ablaktisztítás sem tartozik a veszélytelen műveletek közé. A nehezen hozzáférhető részek eléréséhez székre kell állnunk, ilyen helyzetben pedig könnyen elveszíthetjük egyensúlyunkat. Kapaszkodáskor kificamodhat a csuklónk, de a térdünk vagy a bokánk is meghúzódhat eséskor.

Felújítás, festés

Lakásfelújítás során még gyakrabban előfordulhat egy-egy balszerencsés mozdulat vagy baleset. Ha festés esetén létrát kell használnunk, érdemes segítséget igénybe venni! Magasabbról történő leeséskor a csontokat, ízületeket erős behatás éri, így a csonttörés kockázata is nagyobb.

Erősítsük meg! 

Az erősebb ízületek jobban ellenállhatnak a sérüléseknek. A porcok és az ízületek fontos építőeleme a kollagén. Ezt érdemes táplálékkiegészítő formájában fogyasztani vagy C-vitamin-pótlással fokozni a szervezetünk természetes kollagéntermelését. A gyakori testmozgással erősíthetjük izmainkat és ízületeinket.

Érdemes felkeresni szakembert is, ha visszatérő ízületi fájdalmaink vannak, hogy az időben elkezdett szakszerű kezeléssel elkerülhetőek legyenek a komolyabb beavatkozások. Egy súlyos térd- vagy csípőízületi kopás vagy sérülés ugyanis térd- vagy csípőprotézis beültetését indokolhatja. 

Az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válnak a mozgásszervi megbetegedések, köztük a különböző ízületi bántalmak is. Megelőzéssel sokat tehetünk nemcsak a sérülések elkerüléséért, hanem az ízületeink egészségéért és megerősítéséért is. 

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »