Kártalanítják a becsődölt Silicon Valley Bank betéteseit

Minden betétes pénzét garantálja az amerikai kormányzat, akinek megtakarítása az összeomlott Silicon Valley Banknál volt, és egy kisebb regionális banknál is hasonlóképpen jár el – jelentette be vasárnap este az amerikai pénzügyminiszter, a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) és a betétbiztosítási szervezet elnöke.

Az intézkedés szerint minden betétes hozzájut a bajba került bankoknál őrzött pénzéhez, azok is, akikre nem vonatkozik a betétbiztosítás – áll a Janet Yellen pénzügyminiszter, Jerome Powell Fed-elnök, valamint Martin J. Gruenberg, a szövetségi betétbiztosítási szervezet (Federal Deposit Insurance Corporation) elnöke által kiadott közleményben.

A betétgarancia nem csak a Silicon Valley Bank ügyfeleire vonatkozik, hanem egy regionális bank, a Signature Bank betéteseire is, amely szintén az összeomlás szélére jutott.

A vasárnap este megjelent közlemény szerint az intézkedés már hétfőn életbe is lép, és alapot hoznak létre a hasonló helyzetek kezelésére is. A dokumentum szerint ugyanakkor a csődbe jutott pénzintézmények részvényesei és a fedezetlen vállalati kötvények tulajdonosai nem lesznek jogosultak az állami segítségre.

A betétbiztosítás adatai szerint az Egyesült Államok bankszektora mintegy 680 milliárd dollár nem realizált veszteséget volt kénytelen elkönyvelni az elmúlt időszakban, elsősorban amiatt, mert a Fed az infláció elleni küzdelem jegyében meredeken emelte az irányadó kamatot.

A pénzügyi hatóságok vezetőinek közös nyilatkozatából az is kiderül, hogy a bankok veszteségének ellensúlyozására létrehoznak egy 25 milliárd dolláros hitelvédelmi alapot, ahogy ezt a koronavírus járvány idején is tették.

A vasárnap esti bejelentés fordulat a Silicon Valley Bank kisegítésére vonatkozó korábbi közleményekhez képest, ugyanis egy vasárnap reggel sugárzott interjúban Janet Yellen még azt nyilatkozta, hogy nem lesz állami mentőöv a bankcsőd nyomán; igaz azt jelezte, hogy a betétesek pénzének biztosításán dolgoznak.

A pénzügyminiszter is a magas kamatokat jelölte a banki csődök elsődleges okaként, ami az irányadó kamatláb folyamatos emelésének következménye, amely ugyanakkor a bankok számára kötvények és jelzálog-alapú értékpapírok értékvesztéséhez vezetett, és aminek a Silicon Valley Bank különösen kitett volt.

https://www.instagram.com/p/CptM8XbM8zY/

Kalifornia kormányzója még szombaton Joe Biden elnökhöz fordult segítségért, miután az egész állam gazdaságára súlyos hatással lehet a bank összeomlása. Gavin Newsom kormányzó azzal indokolta az elnöki beavatkozás szükségességét, hogy stabilizálják a helyzetet; ezzel nem csak munkahelyeket és emberek megélhetését, de Kalifornia teljes innovációs ökoszisztémáját megvédve. A két nap alatt összeomlott Silicon Valley Bank ügyfelei elsősorban vállalkozások: főként technológiai cégek, kockázati tőkebefektető társaságok, valamint prémium borászatok voltak, illetve tehetős magánszemélyek a technológiai iparág világából.

A Silicon Valley Bank az Egyesült Államok 16. legnagyobb bankja, és összeomlása kihatással van tengerentúli vállalkozásokra is, miután az SVB londoni bankja – amely jelentős számú startup-vállalattal volt kapcsolatban – szintén beszüntette működését.

A Silicon Valley Bankot 1983-ban alapították kifejezetten azzal a céllal, hogy olyan cégekből toborozzák ügyfeleiket, amelyekbe kockázati tőketársaságok fektetnek összegeket. Ilyen vállalkozások jórészt a technológiai iparágban működnek. A bank a Szilícium-völgy vállalkozásainak nagy részével kapcsolatban állt.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek