Társadalmi problémává vált a drogtúladagolás az USA-ban

A 2022 augusztusáig terjedő egy évben 107 ezer amerikai halt bele drogtúladagolásba vagy egyéb mérgezésbe, ezzel pedig vezető halálokká vált a 45 év alattiak körében. A HIV-fertőzés sem okozott ekkora gondot a 90-es évek elején. 

A nem szándékos túladagolások már több halálesettel szerepelnek a statisztikákban, mint az öngyilkosságok és a közlekedési balesetek – derült ki az amerikai CDC, azaz a Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adataiból.

https://www.instagram.com/p/Co9b8mmO7Ip/

Amerikai szülők tízezrei gyászolják gyermekeik halálát a példátlan drogválság közepette, amely a 2022 augusztusáig tartó 12 hónapban 107 ezer emberéletet követelt. E halálesetek mintegy kétharmadát a fentanil okozta – egy súlyos rákfájdalom kezelésére felírt gyógyszer -, amelyet egyre inkább illegális utcai kábítószerré alakítanak át a kínai és mexikói bűnszövetkezetek.

A következmények kijózanítóak. Az illegális fentanil kiszorította a legálisan felírt fájdalomcsillapítókat a túladagolások fő okozójaként az Egyesült Államokban. Jelenleg minden ötödik percben túladagolja magát egy amerikai, ezzel egy olyan közegészségügyi vészhelyzet alakult ki, amely a Covid-19 mellett hozzájárult ahhoz, hogy az Egyesült Államokban a várható élettartam 25 éves mélypontra, 76,4 évre csökkent.

Különösen veszélyeztetettek a fiatalok, akik közül sokan először kísérleteznek kábítószerrel, és kevéssé tolerálják a szintetikus opioidokat. Az áldozatok azt hiszik, hogy heroint, kokaint vagy fájdalomcsillapító tablettákat rendelnek a közösségi médián keresztül drogkereskedőktől, nem tudván, hogy a termékekhez halálos fentanil van keverve. A 15-19 évesek körében a nem szándékos túladagolás okozta halálesetek száma 2018 és 2021 között 150 százalékkal emelkedett.

Ezzel párhuzamosan a fentanil-csempészet is robbanásszerűen megugrott: tavaly az Egyesült Államok kábítószer-ellenes hatósága 379 millió adag fentanilt foglalt le, ami az Egyesült Államokban minden férfi, nő és gyermek megölésére lenne elegendő. És ez csak az a mennyiség, amin egy év leforgása alatt rajtaütöttek.

Washington most azt tervezi, hogy az ENSZ Kábítószerügyi Bizottságának márciusban Bécsben tartandó ülésén nyomást gyakorol Kínára és más nemzetekre, például Indiára, hogy szigorítsák a fentanil előállításához szükséges vegyi anyagok szállítására vonatkozó szabályokat.

Dr. Rahul Gupta, a Fehér Ház Nemzeti Kábítószer-ellenőrzési Politikai Hivatalának Dr. Rahul Gupta, a Fehér Ház Nemzeti Kábítószer-ellenőrzési Politikai Hivatalának igazgatója (ONDCP) igazgatója arra figyelmeztetett, hogy a fentanil okozta járvány Észak-Amerikából elkerülhetetlenül átterjed Európára, Ázsiára és a világ más részeire is, ha nem sikerül javítani a nemzetközi együttműködést – erre azonban a kínai-amerikai kapcsolatokban az utóbbi hónapokban látott feszültség alapján nincs túl sok esély.

A teljes cikk angol nyelven az FT oldalán olvasható.

Forrás: Financial Times / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

Nagy Márton szerint nem lesz új bankadó

A bankszektorban extraprofit képződik, ami miatt indokolható lenne az eddigieknél nagyobb extraprofitadó kivetése, új bankadó bevezetése. Erre a pénzre viszont jelenleg a gazdaságnak nagyobb szüksége van, mint a költségvetésnek, emiatt a kormány azt várja el a bankoktól, hogy nagyobb erőfeszítéseket tegyenek a hitelezés helyreállítása érdekében.

Read More »

Szeptemberben is gyenge a német üzleti környezet

Az ifo konjunktúraindex szeptemberben a várt 85,2 pontnál jobb lett ugyan, 85,7 pont, de így is elmaradt az előző havi 85,8 ponttól. A csökkenés elsősorban az aktuális üzleti környezet romló megítélésének tulajdonítható, miközben a kilátások megítélése kevésbé bizonyult borúlátónak, mint az előző hónapban.

Read More »