Társadalmi problémává vált a drogtúladagolás az USA-ban

A 2022 augusztusáig terjedő egy évben 107 ezer amerikai halt bele drogtúladagolásba vagy egyéb mérgezésbe, ezzel pedig vezető halálokká vált a 45 év alattiak körében. A HIV-fertőzés sem okozott ekkora gondot a 90-es évek elején. 

A nem szándékos túladagolások már több halálesettel szerepelnek a statisztikákban, mint az öngyilkosságok és a közlekedési balesetek – derült ki az amerikai CDC, azaz a Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adataiból.

https://www.instagram.com/p/Co9b8mmO7Ip/

Amerikai szülők tízezrei gyászolják gyermekeik halálát a példátlan drogválság közepette, amely a 2022 augusztusáig tartó 12 hónapban 107 ezer emberéletet követelt. E halálesetek mintegy kétharmadát a fentanil okozta – egy súlyos rákfájdalom kezelésére felírt gyógyszer -, amelyet egyre inkább illegális utcai kábítószerré alakítanak át a kínai és mexikói bűnszövetkezetek.

A következmények kijózanítóak. Az illegális fentanil kiszorította a legálisan felírt fájdalomcsillapítókat a túladagolások fő okozójaként az Egyesült Államokban. Jelenleg minden ötödik percben túladagolja magát egy amerikai, ezzel egy olyan közegészségügyi vészhelyzet alakult ki, amely a Covid-19 mellett hozzájárult ahhoz, hogy az Egyesült Államokban a várható élettartam 25 éves mélypontra, 76,4 évre csökkent.

Különösen veszélyeztetettek a fiatalok, akik közül sokan először kísérleteznek kábítószerrel, és kevéssé tolerálják a szintetikus opioidokat. Az áldozatok azt hiszik, hogy heroint, kokaint vagy fájdalomcsillapító tablettákat rendelnek a közösségi médián keresztül drogkereskedőktől, nem tudván, hogy a termékekhez halálos fentanil van keverve. A 15-19 évesek körében a nem szándékos túladagolás okozta halálesetek száma 2018 és 2021 között 150 százalékkal emelkedett.

Ezzel párhuzamosan a fentanil-csempészet is robbanásszerűen megugrott: tavaly az Egyesült Államok kábítószer-ellenes hatósága 379 millió adag fentanilt foglalt le, ami az Egyesült Államokban minden férfi, nő és gyermek megölésére lenne elegendő. És ez csak az a mennyiség, amin egy év leforgása alatt rajtaütöttek.

Washington most azt tervezi, hogy az ENSZ Kábítószerügyi Bizottságának márciusban Bécsben tartandó ülésén nyomást gyakorol Kínára és más nemzetekre, például Indiára, hogy szigorítsák a fentanil előállításához szükséges vegyi anyagok szállítására vonatkozó szabályokat.

Dr. Rahul Gupta, a Fehér Ház Nemzeti Kábítószer-ellenőrzési Politikai Hivatalának Dr. Rahul Gupta, a Fehér Ház Nemzeti Kábítószer-ellenőrzési Politikai Hivatalának igazgatója (ONDCP) igazgatója arra figyelmeztetett, hogy a fentanil okozta járvány Észak-Amerikából elkerülhetetlenül átterjed Európára, Ázsiára és a világ más részeire is, ha nem sikerül javítani a nemzetközi együttműködést – erre azonban a kínai-amerikai kapcsolatokban az utóbbi hónapokban látott feszültség alapján nincs túl sok esély.

A teljes cikk angol nyelven az FT oldalán olvasható.

Forrás: Financial Times / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »