Jót tesz a spanyol költségvetésnek az extraprofitadó bevezetése

A spanyol energiacégek és bankok több mint 1,4 milliárd eurót fizettek be az idén esedékes különadóból – közölte María Jesús Montero pénzügyminiszter kedden Madridban, a spanyol kormány ülését követő sajtótájékoztatón.

Mint ismertette, az energiaágazat érintett szereplőitől 817,4 millió euró, míg a bankszektorból 637,1 millió euró érkezett az államkincstárba, a kormány előzetes várakozásainak megfelelően. A cégeknek február 20-ig kellett teljesíteniük az első részletre vonatkozó fizetési kötelezettségüket.

A spanyol kormány ebben az évben mintegy hárommilliárd euró bevételt remél a szolidaritási adónak is nevezett különadóból, amelyet az ukrajnai háború gazdasági hatásainak enyhítését célzó intézkedések fedezeteként tervezett be az idei költségvetésbe.

Azoknak a vállalatoknak, amelyek „hasznot húznak” a jelenlegi gazdasági helyzetből, „nagyobb erőfeszítést kell tenniük” – hangsúlyozta a María Jesús Montero, aki egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a múlt év első kilenc hónapjában a legnagyobb energiaipari vállalatok 43 százalékkal – 12 milliárd euróval – növelték bevételeiket az előző évhez képest, míg a legjelentősebb bankok éves nyeresége meghaladta a 28 százalékot és a 20 milliárd eurót.

A tárcavezető szerint a kétéves időszakra tervezett adó mértéke arányos a cégek által megszerzett nyereséggel, és emlékeztetett az előző gazdasági krízis idején a bankoknak nyújtott állami segítségre.

A különadó megfizetése ellen az érintett ágazatok szereplői korábban többször is tiltakoztak, diszkriminatívnak, igazságtalannak, jogtalannak nevezve azt. A spanyol bankszövetség (AEB), a spanyol takarékpénztárak szövetsége (CECA) és a több áramszolgáltatót képviselő villamosenergia-ipari vállalkozások szövetsége (AELEC) pedig bírósághoz fordult.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »