A kutyák etetésének 3 legfontosabb alapszabálya (x)

Ha egy négylábú taggal bővül a családod, az egyik fő feladatod a kiegyensúlyozott táplálkozás biztosítása lesz. Remélhetőleg azzal már nem mondunk újat, hogy a kutyát nem szabad konyhai maradékkal etetni, de tény, hogy sok kezdő gazdinak igen nagy fejtörést okoz kedvence étrendjének összeállítása. Tippjeink segítségével viszont sokkal könnyebb dolgod lesz.

  • Döntsd el, hogy konzerv vagy száraz eledel!

Ha bemész egy állateledel-kereskedésbe vagy felkeresel egy webshopot, ezzel a két eledeltípussal fogsz találkozni a kínálatban. Sok gyártó – ide tartozik például a Petgurunál is megtalálható Panzi – konzerv és száraz eledeleket is készít.

Természetesen mindkét fajtának megvan az előnye és a hátránya is. A száraz eledel olyan, mint a keksz, a legtöbb kutyus nagyon szereti ropogtatni. A tárolása egyszerű, az adagolása praktikus, sokáig eláll, nem igényel hűtést és kevesebb hulladékot termel. Viszont mivel általa a kutya nem visz be a szervezetébe folyadékot, ezért kiemelten figyelni kell a vízfogyasztásra.

A konzerv eledelek szaftos, aszpikban lévő húsfalatok, melyeket a kutyák többsége igencsak kedvel. Előnyük, hogy viszonylag magas nedvességtartalmuk révén az állat napi folyadékbevitelének egy jelentős részét biztosítják. Ez a nyári hőségben különösen hasznos. 

Viszont felbontás után az eledelt hűtőben kell tartani, 1-2 napon belül elfogyasztani, és csak annyit szabad egyszerre adni belőle az ebnek, amennyit rövid időn belül megeszik, mert szobahőmérsékleten gyorsan romlik és odavonzza a legyeket, hangyákat. 

Láthatod, hogy mindkét eledelfajtának vannak előnyös és hátrányos tulajdonságai is, de a jó hír, hogy nem is kell végleg letenni a voksod egyik vagy másik mellett, ugyanis sok gazdi alkalmazza azt a gyakorlatot, hogy felváltva mindkettővel eteti kedvencét.

  • A mennyiséget és az etetés gyakoriságát igazítsd az állat igényeihez!

Az ajánlott adagolást a gyártó minden eledel csomagolásán feltünteti, így ez egy jó kiindulási alap. De vigyázz: ezek az adagok egy átlagos súlyú és aktivitású kutyára vonatkoznak! Ha kedvenced például elhízott vagy különösen lusta, akkor csökkenteni kell a mennyiséget, ha viszont sovány, de cserébe egy örökmozgó, akkor növelni.

A felnőtt kutyáknak alapesetben naponta egy vagy két alkalommal kell enni adni, de ha az állatnak valamilyen anyagcsere-betegsége van, idős vagy kölyök, akkor lehet, hogy célszerűbb több, kisebb adagra bontani a napi mennyiséget és gyakrabban etetni. Ha nagyon bizonytalan vagy, kérd ki egy állatorvos tanácsát!

  • Csak csínján a snackekkel!

A jutalomfalat remek módja a kutyák dicséretének és motiválásának, a legtöbb eb pedig egyszerűen imádja ezeket az ízletes rágcsákat. Csakhogy ezekkel a nasikkal is ugyanaz a gond, mint esetünkben az édességekkel: rendkívüli módon hizlalnak, a túlzott fogyasztásuk könnyen túlsúlyhoz vezet.

Ezért bármennyire is szereti kedvenced a jutalomfalatokat, nem szabad túlzásba esni velük! Ha több nasit adsz neki, akkor aznap kevesebb tápot kapjon, hogy elkerüld a túletetést.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »