Hogyan vásárolhatunk autópálya-matricákat online? (x)

Az elmúlt években olyan nagy fokú volt a digitalizáció térnyerése, hogy már nem csodálkozunk azon, hogy mindent a számítógépek szoftverei, mobiltelefonok applikáció és az internetes világháló segítségével intézhetünk. Jól is jön ez különösen azoknak, akik nem szeretik az órákon át tartó vásárlásokat, a boltról boltra járásokat. Időt és energiát spórolunk meg az online webshopok által.

Vásároljunk autópálya-matricát is online!

Így van ez az autópálya-matricákkal is. Régebben még ragasztgathattuk a megvásárolt matricákat az autóra, szerencsére ez ma már nem így történik. Megvásárolhatjuk benzinkutaknál is az általunk kiválasztott kategóriát, de miért ne intéznénk ezt is online, ha adott már rá a lehetőség? Az Autopalyamatrica.hu oldalon megnézhetjük, hogy melyek a fizetős utak, és ezek közül vélhetőleg melyek fognak minket az év során érinteni. Ezután kikalkulálhatjuk, hogy mi éri meg nekünk jobban, melyik matricát vásároljuk meg.

Ha online szerezzük be akár egész évre az autópálya-matricát, akkor több szempontból is előnyös helyzetbe kerülünk. Először is megkíméljük magunkat az állandó, utazást megelőző vagy rosszabb esetben utazás alatti idegeskedéstől, hogy “vajon megvettem-e a matricát?”, “jaj, elfelejtettem megvenni”, stb. A legrosszabb az, ha nem is szerettünk volna autópályán közlekedni és véletlenül hajtottunk fel rá.

Ilyenkor sincs nagy gond, mert lehetőség van a büntetés elkerülésére a felhajtástól számított 60 percig. Ez idő alatt vagyunk kötelesek pótolni mulasztásunkat és megvenni a matricát.

Az online e-matrica vásárlás lépései

Az Autopalyamatrica.hu oldalon már néhány kattintással elérhető a kért megrendelés. Pusztán az adatainkat kell megadni, amelyeket ellenőrizhetünk is a fizetés előtt. Ez annyiban is jobb, mint a benzinkutas vásárlás, hogy nem kell a vásárlást igazoló blokkot őrizgetni a pénztárcánkban, hiszen nálunk van a visszaigazoló e-mail, hogy megvettük.

A megvásárolt matricák érvényességét is mindig lekérdezhetjük az oldalon, de ha éveset választottunk, erre is ritkábban lesz szükség. Az adatok megadásánál nagyon ügyeljünk a felségjel, a rendszám pontos regisztrálására, mert rossz adatok megadása esetén is számíthatunk büntetésre.

Nem szükséges a vásárlás napjától kérni az érvényesség indítását, mi magunk megadhatjuk a konkrét dátumot, majd a típustól függően a rendszer kiszámolja az érvényesség végét. Meg kell adni még az e-mail-címet és a telefonszámot is. Az e-mail-címünkre fogjuk kapni a visszaigazoló levelet a megvásárolt matricáról.

Melyiket éri meg leginkább megvenni?

Idén különböző mértékben változtak a matricák árazásai. A 10 napos és a havi jobban, míg a vármegyei és éves matricák szinte alig drágultak. Figyelembe véve napjaink árnövekedéseit, e két utóbbi változás üdvözítő. Viszont ennek következményeként, ha valaki úgy ítéli meg, hogy évente legalább nyolcszor utazik és több vármegyét is átszel, akkor már nem éri meg vacakolni egyenként a 10 naposak megvételével, irány az éves matrica!

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »