Kínában talált piacot az orosz gáz

Oroszország és Kína kormányközi megállapodást írt alá távol-keleti útvonalon történő gázszállításról – közölte csütörtökön az orosz energiaügyi minisztérium.

A tárca kormányrendelet-tervezetet dolgozott ki a január 31-én aláírt együttműködési megállapodás parlamenti ratifikálására. Az orosz kormány január 30-án hagyta jóvá a Kínával távol-keleti útvonalon történő gázszállításról szóló megállapodás tervezetét.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója csütörtökön találkozott Bolat Akcsulakov kazah és Zsurabek Mirzamahmudov üzbég energiaügyi miniszterrel, hogy megvitassa velük a háromoldalú együttműködés lehetőségeit a gázágazatban. A Gazprom januárban kétoldalú útiterveket írt alá a gázágazatban való együttműködésről mind a kazah kormánnyal, mind az üzbég energiaügyi minisztériummal.

A RIA Novosztyi hírügynökség szerint az orosz-kínai kormányközi megállapodás egy csővezeték határokon átnyúló szakaszának megépítésére vonatkozik. Az útvonal Oroszországban, a Dalnyerecsenszk közelében lévő gázmérőállomáson kezdődik, áthalad az Usszuri folyón, és a kínai Hulin indítóállomásnál ér véget. Oroszországban a Gazprom, Kínában pedig a CNPC nemzeti olajtársaság felel a szakasz tervezéséért, megépítéséért és üzemeltetéséért. A felek az elszámolás során előnyben részesítik a nemzeti fizetőeszközöket.

A Gazprom 2022 február elején hosszútávú szerződést írt alá a CNPC-vel évi 10 milliárd köbméter gáz exportjáról a távol-keleti útvonalon keresztül. A szállítás a projekt megvalósításával 48 milliárd köbméterre nő.

A Gazprom jelenleg a Szibéria Ereje gázvezetéken szállít gázt Kínába; a kivitel 2022 végére elérte a 15,5 milliárd köbmétert. A projektben évente növelik a szállítás mennyiségét, amíg 2025-re elérik a tervezett évi 38 milliárd köbméteres kapacitást. A Gazprom a „kínai vektort” a még csak a tervezés fázisában lévő, a tervek szerint Mongólián átvezető, évi 50 milliárd köbméteres Szibéria Ereje-2 gázvezetékkel kívánja erősíteni.

Alekszandr Novak január 16-án azt mondta, hogy a Szibéria Ereje gázvezetéken keresztül történő gázszállítás mennyisége 2022-ben rekordot ért el. Novak arról is szólt korábban, hogy Moszkva tárgyalásokat folytat a gázszállítások növeléséről Kazahsztán és Üzbegisztán belső piacára, ugyanakkor megjegyezte, hogy az orosz vezetékes gáz fő fogyasztója Kína.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »