Az USA 10 milliárd dollárért adhat el fegyvereket Lengyelországnak

Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta rakétarendszerek eladását legfeljebb 10 milliárd dollár (mintegy 3700 milliárd forint) értékben Lengyelország számára – jelentette be az amerikai védelmi minisztérium kedden.

A Pentagon közlése szerint a terv magában foglal 18 HIMARS mozgékony tüzérségi rakétarendszert, nagy hatótávolságú taktikai rakétarendszerhez (ATACMS) való rakétákat, valamint több mint 1000, irányított rendszerbe illeszkedő rakétát. A megállapodás megfelel Lengyelország azon katonai törekvésének, hogy javítsa képességeit, valamint továbbfejlessze együttműködési képességét az Egyesült Államokkal és más szövetségeseivel – olvasható a közleményben.

A nyilatkozatból az is kiderül, hogy az ATACMS rendszerek esetleges továbbadásához Ukrajna számára az Egyesült Államok beleegyezése szükséges. Kijev eddig eredménytelenül kért Washingtontól nagy hatótávolságú taktikai rakétákat.

A Pentagon közleménye potenciális eladásról szól, és nem utal arra, hogy bármilyen szállítási szerződés már létrejött volna Lengyelország és amerikai hadiipari szállítók között.

https://www.instagram.com/p/CoY85qYJNDo/

Lengyelország a hadseregének modernizálására törekszik, miközben régebbi katonai eszközeit az Oroszország indította háborúban védekező Ukrajnának adományozza. Varsó tavaly hozzájárulást kapott az Egyesült Államoktól, hogy 366 Abrams amerikai gyártású harckocsit vásároljon, majd a megrendelést kiegészítette további 500 HIMARS nagy mozgékonyságú, könnyű rakétavető eszközzel.

Miután a HIMARS-t gyártó Lockheed közölte, hogy csak 200 eszközt tud szállítani, a lengyel kormány tavaly októberben megállapodást írt alá Dél-Koreával 288 ott gyártott Csunmu tüzérségi rakétarendszer megvásárlásáról.

  • Friss cikkünk a témában:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »