A Ford is beszállt az elektromos autók árversenyébe

Folytatódik az árháború az autószektorban. A kínai piac meghódítása érdekében még tavaly ősszel elindult árcsökkentések mára globálisan is érezhetőek az elektromos modellek árazásában. Ezúttal a Ford adta be a derekát. 

A Ford Motor a korábbi 47 ezer és 70 ezer dollár közötti sávból 46 ezer és 64 ezer dollár közé csökkentette a Mach E elektromos SUV árait az amerikai piacon. A lépés a Tesla árcsökkentése után pár héttel történt és a keresleti oldal erősítése mellett vélhetően az adójóváírás igénybe vételének lehetőségét is figyelembe vette mindkét gyártó.

Az árcsökkentésekkel így a legtöbb Mach E vásárló jogosulttá válik a 7.500 dolláros adójóváírásra, amely a nemrég elfogadott inflációcsökkentő törvény részeként 2023-ban lépett hatályba. Az amerikai adóhivatal (IRS), amely az új jóváírás végrehajtásáért felelős, a Mach E-t a szedánszerű autók közé sorolja be, ami azt jelenti, hogy 55.000 dollár alatti eladási ár szükséges ahhoz, hogy a vásárló megkaphassa az adójóváírást. Az amerikai piacon oly népszerű nagyobb pickupok és SUV-k esetén ezt a felső limit 80.000 dollárban határozták meg.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Kínai kézbe kerülhet a Ford németországi gyára

Kínában egyre vadabb az elektromos autók árversenye

A Mach E-vel azonos járműkategóriába tartozó Tesla Model Y alapára jelenleg körülbelül 53 000 dollár, míg a Model Y Performance Edition mintegy 57 000 dollárba kerül. A Model Y alapára 2022 elején még 66 000 dollár volt; a Performance Edition pedig 70 000 dollárról indult.

2022-ben a Model Y volt a legkelendőbb elektromos autó az Egyesült Államokban, a tavalyi évben mintegy 252.000 darabot vásároltak belőle. A Mach E a harmadik helyen áll, alig kevesebb mint 40.000 darab talált belőle gazdára 2022-ben.

Forrás: Marketwatch

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »