Amerikai külügyminiszter: akár katonai eszközöket is bevethetnek Irán ellen

Az Egyesült Államok minden lehetőséggel számol, hogy megakadályozza Iránt abban, hogy nukleáris fegyverhez jusson – jelentette ki az amerikai külügyminiszter vasárnap egy interjúban közel-keleti látogatásának első napján, Egyiptomban.

Anthony Blinken az al-Arabíja arab nyelvű hírtelevíziónak adott interjúban arra a kérdésre, hogy országa akár katonai eszközt is bevetne-e, hogy meggátolja Iránt atomfegyver legyártásában, úgy fogalmazott: „minden lehetőség az asztalon van”.

Megjegyezte, hogy nem zárják be az ajtót a kérdés tárgyalásos rendezése előtt, de Iránnal kapcsolatban másra helyeződött a figyelem. A Teheránnal kapcsolatos viszonyt most az utcákon tüntetőkkel – különösen a nőkkel – szembeni erőszakos fellépés, valamint az Oroszország ukrajnai agressziójához nyújtott iráni fegyverszállítás határozza meg – mutatott rá a külügyminiszter.

Blinken Szaúd-Arábiával kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy ugyan októberben a szaúdi vezetésű OPEC+ (a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetét, valamint a szervezeten kívüli nagy olajtermelőket, köztük Oroszországot tömörítő tanács) az amerikai érdekekkel szemben a kitermelés csökkentéséről döntött, azóta több pozitív fejlemény történt. Ezek között említette, hogy Szaúd-Arábia jelentős humanitárius segítséget küldött Ukrajnának, megszavazta az Oroszországra vonatkozó ENSZ-dokumentumot és szerepet vállal a jemeni polgárháború lezárása érdekében zajló folyamatban.

Az interjúban a miniszter arról is beszélt, hogy nem támogatja Törökország katonai beavatkozását Észak-Szíriában, ugyanakkor elismerte Ankara legitim biztonsági érdekeit a térségben.

Az amerikai külügyminiszter hétfőn Kairóban találkozik Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel, majd tovább utazik Izraelbe, ahol Jeruzsálemben Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel és Eli Cohen külügyminiszterrel tárgyal. Ezt követően a Palesztin Hatóság székhelyén Ramalláhban Mahmúd Abbász palesztin elnökkel ül tárgyalóasztalhoz. A kétnapos látogatásnak külön hangsúlyt ad a palesztin-izraeli feszültség kiéleződése a pénteki, 7 halálos áldozatot követelő jeruzsálemi merénylet nyomán.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »