Az afgán nők üldöztetésük miatt jogosultak az uniós menekültstátuszra

Az afgán nők és lányok a tálibok által bevezetett korlátozások miatt üldöztetés kockázatának vannak kitéve, ezért általában véve jogosultak az európai menekültstátuszra – olvasható az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége (EUAA) csütörtökön közzétett értékelésében.

Az elemzés, amely az EU-tagországok együttműködésével készült, megállapítja, hogy a tálibok szigorúan korlátozzák a nők hozzáférését a munkához és az oktatáshoz, akadályozzák szabad mozgásukat és véleménynyilvánítási jogukat.

Az uniós tagállamoknak figyelembe kell venniük az EUAA jelentését a menedékkérelmek elbírálásakor, ugyanakkor a döntést egyénileg és eseti alapon hozzák meg az illetékes hatóságok.

Afganisztánban 2021 augusztusában, az amerikai csapatok kivonulása után vették át ismét a hatalmat a tálibok. Az általános emberi jogokat fokozatosan korlátozzák, így a lányok ma már csak a hatodik osztályig járhatnak iskolába. Korábban  – bizonyos megszorítások mellett ugyan – , az afgán lányok is járhattak egyetemre, de a tavalyi év végén az afganisztáni tálib vezetés elrendelte az ország női egyetemi oktatásának határozatlan idejű betiltását.

https://www.instagram.com/p/CmbXKMEMQX4/

Ráadásul a tálibok nemcsak az oktatás területéről tiltották ki a nőket, immár az állami állásokból is kiszorították őket, vagy csökkentett fizetést kapnak azért, hogy otthon maradjanak, tavaly novemberben pedig megtiltották nekik, hogy a fővárosban parkokba, vidámparkokba, edzőtermekbe és nyilvános fürdőkbe járjanak.

Az EUAA szerint továbbra is Afganisztánból érkezik a legtöbb menedékkérő az EU-ba: csak tavaly novemberben mintegy 12 ezer afgán állampolgár nyújtott be igényt menekültstátuszra.

Forrás: MTI / Euronews / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »