Tiktokozni nem, fegyvert viselni lehet az austini egyetemen

A Texasi Egyetem austini intézménye kedden bejelentette, hogy blokkolja a TikTok közösségi média alkalmazás használatát az egyetemi wifin és szervereken, miután állami és nemzeti vezetők aggodalmukat fejezték ki az applikáció kínai kapcsolatai és az általa gyűjtött nagy mennyiségű felhasználói adat miatt.

„Többé semmilyen eszközön NINCS LEHETŐSÉGE hozzáférni a Tiktokhoz, ha az egyetemi szerverekre annak vezetékes vagy wifi hálózatán keresztül kíván csatlakozni” – így szól az austini egyetem hallgatóinak eszközein megjelenő értesítés, miután az iskola bejelentette, hogy blokkolja az alkalmazás használatát. A döntést Greg Abbott kormányzó rendelete váltotta ki, amely biztonsági okokra hivatkozva megtiltotta az alkalmazás használatát az állami tulajdonú eszközökön.

„Ahogy a kormányzó utasításában is szerepel, a TikTok hatalmas mennyiségű adatot gyűjt a felhasználók eszközeiről – beleértve azt is, hogy mikor, hol és hogyan végeznek internetes tevékenységet -, és ezeket a potenciálisan érzékeny információkat felajánlja a kínai kormánynak” – írta Jeff Neyland, az intézmény technológiai tanácsadója a The Texas Tribune-nak küldött e-mailben, amely gyakorlatilag szóról szóra megismételte Abbott decemberi nyilatkozatát.

Az alkalmazás, amely a kínai Bytedance vállalat tulajdonában van, megpróbálta csillapítani az amerikai törvényhozók által felvetett kiberbiztonsági aggályokat: az applikációt üzemeltető cég 2022 júniusában bejelentette, hogy az amerikai felhasználói adatokat áthelyezik az Egyesült Államokban tárolt Oracle-szerverekre. A törvényhozók megnyugtatására tett erőfeszítések azonban nagyrészt sikertelenek voltak; több állam is az Abbottéhoz hasonló kormányzói eszköztilalmat rendelt el, sőt, a kongresszusban az alkalmazás országos betiltását javasolták.

Kapcsolódó cikkünk: Leválasztják a TikTokról az amerikai képviselőket

Más egyetemek – köztük az Auburn Egyetem, a Boise Állami Egyetem, az Oklahomai Egyetem és a Georgia Egyetemi Rendszer – is bevezetett az austinihoz hasonló tilalmat.

A fegyverviselés továbbra is engedélyezett

Míg a hallgatók és a tanárok a saját és az egyetem biztonsága ürügyén többé nem férhetnek hozzá a TikTok-hoz az egyetemi wifin keresztül, addig továbbra is hordhatnak lőfegyvert, a texasi „campus carry” törvény ugyanis lehetővé teszi a számukra, hogy rejtett kézifegyvert viseljenek a campuson, beleértve a tantermeket is. 

Bár a digitális biztonság természetesen fontos ügy, talán nem ártana a diák- és közbiztonsággal kapcsolatos prioritások megállapítása – és a felmerülő problémák kezelése – sem, főleg, ha megnézzük, hány brutális, sok áldozatot szedő lövöldözés történt az államban az elmúlt években.

Forrás: Rolling Stone / Bloomberg

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »