Mexikóban minden nyilvános helyen betiltották a dohányzást

Mexikó bevezette a világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvényét, amely minden nyilvános helyen megtiltja a dohányzást.

Az eddig hatályos, 2008-ban bevezetett törvényt – amely a bárokban, éttermekben és munkahelyeken biztosított füstmentes tereket – most minden nyilvános helyre kiterjesztették, beleértve a parkokat, a strandokat, a szállodákat és az irodákat is. Ez azt jelenti, hogy a legtöbben csak otthon vagy más magánlakásokban dohányozhatnak majd.

Emellett a dohánytermékek reklámozását is teljes mértékben betiltják, tehát a cigarettát még az üzletekben sem lehet majd a polcokra pakolni. A törvény értelmében továbbá az elektromos cigarettákra is szigorúbb korlátozások vonatkoznak, különösen a beltéri használat tekintetében.

https://www.instagram.com/p/Cnb1nOvqZZl/

A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet üdvözölte a lépést, mondván a dohányzás a legkönnyebben megelőzhető halálozási ok a világon, amely csak az amerikai kontinensen évente közel egymillió ember haláláért felelős, akár közvetlen fogyasztás, akár a passzív dohányzás következtében.

A dohányosok mindazonáltal döbbenettel fogadják az új törvény drákói jellegét, míg mások szkeptikusak a jogszabály végrehajtásának gyakorlati megvalósításával kapcsolatban. Miután Mexikóban a rendőrségi korrupció igencsak elharapózott, sokan attól tartanak, hogy ahelyett, hogy valódi bírságokat vagy büntetéseket szabnának ki a nyilvános dohányzásért, a rendőrök inkább újabb ürügyként használják majd a törvényt, hogy kenőpénzt fogadjanak el.

Forrás: BBC / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »