Munkavédelmi bakancsok a láb védelme és biztonsága érdekében (x)

A veszélyeknek kitett munkakörökben rendkívül fontos a munkavállalók egészségének és testi épségének védelme, ennek megfelelően munkavédelmi ruházattal kell őket ellátni, amelynek a munkavédelmi cipő is részét képezi. 

A különböző munkahelyeken, munkakörökben, hőmérsékleti és időjárási körülmények között dolgozók többféle munkavédelmi lábbeli közül választhatnak az igényeiknek, az előírásoknak megfelelően. A munkáltató kötelessége a munkavállalók egyéni védőeszközzel való ellátása, illetve elhasználódás esetén vagy a kihordási idő lejártával annak cseréje. 

Hogyan válasszon bakancsot?

Minden esetben az adott munkakörre, célra vonatkozóan, az adott munkavállaló számára kell az optimális védelmet biztosító lábbelit kiválasztani. Az Épkézláb Munkaruha minőségi munkavédelmi bakancsokat, valamint félcipőket, csizmákat és szandálokat, papucsokat kínál kinti és benti, munkahelyi és otthoni munkavégzéshez.

A munkavégzéshez alkalmas lábbeli kiválasztását a szabványos jelölések segítik, amelyek a védelmi fokozatoknak megfelelően kerültek kialakításra. Mintegy 30-féle jelölés gondoskodik a kategóriákba sorolásról, de általánosságban annyit érdemes tudni, hogy ezek a standard és a speciális tulajdonságokra utalnak. Ez utóbbiak lehetnek különféle hőhatások, vízzel vagy vegyi anyagokkal történő érintkezés, stb. Külön szabvány rendelkezik a mechanikus kockázatokról, illetve a csúszási ellenállásról. 

A plusz védelmet kínáló bakancsok

A munkavédelmi lábbeliken belül a bakancsok külön kategóriát képviselnek, ugyanis a lábfej védelmén túl a boka biztonságát is szolgálják a hagyományos félcipőkhöz képest magasabban záródó szárrész által. Nemcsak körbeveszik, hanem megfelelően viselve tartják is a bokát, így nagyobb stabilitást biztosítanak. 

A legtöbb bakancs energiaelnyelő sarokrésszel, csúszásgátló talppal, acél- vagy kompozitbetétes orr-résszel kerül kialakításra, de egyéb speciális tulajdonságokkal is rendelkezhet.

A hagyományos gumitalpú bőrbakancsok mellett ma már számtalan strapabíró, speciális tulajdonságokkal rendelkező anyagból készítenek lábbeliket. Az innovatív anyagok, kialakítások jóvoltából ergonómiailag is tökéletesek, emellett tartósak, kényelmesek, és akár utcai viseletként is hordhatóak a divatos szabásnak köszönhetően. 

Mire figyeljen, ha munkavédelmi bakancsot vásárol?

A munkahelyi balesetek nagy százalékban lábsérüléssel is járnak, így a munkakörnek megfelelő cipő kiválasztása elsődleges tényező. A legfontosabb szempont természetesen a biztonság, ebben a szabványos jelölések segítenek.

Azonban nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy a lábbeliket általában a nap nagyobbik részében viselik a munkavállalók, ezért a komfort hasonlóan fontos tényező, akár a munka hatékonysága, a dolgozók munkakedve szempontjából is. 

A munkavédelmi bakancsok méretezése eltérő lehet az utcai cipőkétől, ezért a megfelelő méret kiválasztása érdekében ideális, ha vásárlásnál próbára van lehetőség.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek