Szlovákiában is érzik a válságot az emberek

Szlovákiában a lakosság 63 százaléka csak nehézségekkel él meg a bevételeiből – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség csütörtökön az Eurobarometer aktuális felmérésének adataira hivatkozva.

Az Európai Parlament (EP) pozsonyi irodája által csütörtökön ismertetett – tavaly októberben és novemberben készített – felmérés adatai szerint Szlovákia lakosságának mindössze 35 százaléka érzi úgy, hogy kényelmesen megél bevételeiből, míg ezen a téren az európai uniós átlag 54 százalék.

A felmérésből ugyancsak kitűnik, hogy Szlovákiában a lakosság túlnyomó többsége pesszimista az anyagi helyzetének jövőjét illetően; a megkérdezettek 72 százaléka számol azzal, hogy anyagi helyzete romlani fog. A felmérés szlovákiai résztvevőinek rendkívül magas aránya – 82 százaléka – mondta azt, hogy elégedetlen azokkal az intézkedésekkel, amelyeket a kormányzat a létfenntartási kiadások növekedésének megfékezésére tesz.

A szlovák hírügynökség egy másik – ám ugyancsak az Eurobarometer adataira hivatkozó – jelentéséből kiderül, hogy bár az országban a megkérdezettek 70 százaléka vélekedett úgy, hogy az EU-tagságnak hozadékai vannak az ország számára, csak 44 százalék mondta azt, hogy az EU tagság jó dolog. Ez a harmadik legalacsonyabb arány volt az EU-tagországok közül, ennél alacsonyabb arányban csak Görögországban (43 százalék) és Ausztriában (42 százalék) vélték úgy, hogy országuk EU-tagsága jó dolog.

Szlovákia uniós tagságát a megkérdezettek 48 százaléka minősítette fontosnak; ez a legalacsonyabb arány az összes EU-tagország közül. Az ország EU-tagságának leglényegesebb hozadékaként a megkérdezettek 43 százaléka az új munkalehetőségeket jelölte meg.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek