Erdogan 2023-ban indul utoljára az elnöki posztért

Recep Tayyip Erdogan török elnök jelezte, hogy a 2023-as választásokon indul utoljára – írta vasárnap a Yeni Safak török kormánypárti napilap.

Erdogan szombaton az észak-törökországi Samsunban szólalt fel, és úgy fogalmazott: „azzal az erővel, amelyet 2023-ban a nemzetünktől a magunk nevében utoljára kért támogatásból szerzünk, megkezdjük a Törökország Évszázada építését, és átadjuk ezt a dicső zászlót a fiataloknak”. Törökországban 2023 első felében egyszerre tartják majd a köztársasági elnök- és a parlamenti választást.

https://www.instagram.com/p/Cl_ckxWIg5e/

A 68 éves Erdogan amellett, hogy a kis-ázsiai ország államfője, a kormányon lévő iszlamista-konzervatív Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) elnöke is egyben. A politikus 2003 és 2014 között Törökország miniszterelnöke volt, 2014 óta pedig köztársasági elnök. 2017-ben, az ország addigi parlamentáris berendezkedése egy népszavazás következtében elnöki rendszerré változott, amely több jogkörrel ruházta fel az államfőt.

A jövő évi választásokra hat ellenzéki párt fogott össze Erdogan leváltása, valamint a korábbi parlamentáris rendszer visszaállítása érdekében. A szövetség még nem hirdetett saját jelöltet a köztársasági elnök tisztségére.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Méretet vált a Fiat Panda

A Fiat elhagyja a miniautók szegmensét, és a korábbinál nagyobb autókkal újítja meg kínálatát, melyeket belsőégésű motorral és teljesen elektromos hajtásláncokkal fognak értékesíteni. 

Read More »