Az EU 450 millió eurós segélycsomaggal segíti az ukrán lakosságot

Az Európai Unió több mint 450 millió euró értékben, mintegy 1800 tonna sürgősségi segélyszállítmányt, valamint energetikai berendezéseket küld Ukrajnába novemberben – tájékoztatott az Európai Bizottság csütörtökön.

A brüsszeli testület közleménye Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost idézte, aki arról tájékoztatott, hogy az uniós sürgősségi segélycsomag egyebek mellett elsősegélynyújtó eszközöket, védőruházatot, tűzoltó felszerelést, ivóvíz szállító teherautókat és téli szállás kialakítására alkalmas eszközöket tartalmaz.

Kijelentette: Ukrajna energiainfrastruktúrájának megsemmisülése kritikus ponthoz érkezett. Az EU azon dolgozik, hogy elősegítse Ukrajna villamosenergia-ellátásának helyreállítását és fenntartását, ezért polgári védelmi mechanizmusán keresztül áramfejlesztőket és egyéb létfontosságú energetikai berendezéseket szállít a megtámadott országnak.

Közölte: az összes uniós tagállam hozzájárult az Ukrajnának küldött segélyhez.

„Legmélyebb hálámat szeretném kifejezni minden olyan országnak, amely segíti Ukrajnát” – fogalmazott az uniós biztos, továbbá reményét fejezte ki, hogy a magánszektor is bekapcsolódik az EU szolidaritási tevékenységébe.

Lenarcic végezetül arról is tájékoztatott, hogy az EU és humanitárius partnerei kapcsolatban állnak a dél-ukrajnai Herszon lakosságával, akik számára élelmiszert, vizet, higiéniai szereket és háztartási cikkeket biztosítanak.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek