Energiaválság: az EU felkészült a télre

Az Európai Unió teljesen felkészült a télre, mindent megtett az energiaellátás biztosítására, intézkedéseinek hatására a gázárak nagyjából kétharmadával csökkentek augusztushoz képest – jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán.

https://www.instagram.com/p/CkvzGBLofW0/

Von der Leyen az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésének a legutóbbi, október végén tartott EU-csúcs eredményeit értékelő vitáján azt mondta: az EU-nak a válságot arra kell használnia, hogy a tiszta, zöld, megújuló energiaforrások kiaknázása felé forduljon.

Szavai szerint ez nemcsak az éghajlatnak tesz jót, hanem az energiabiztonság szavatolása szempontjából is helyes irány egy olyan időszakban, amikor a gáz nehezen elérhető árucikk. A megújuló energiák használata már jövőre 14 milliárd köbméter gázt válthat ki Európában – tette hozzá.

Az uniós bizottság elnöke közölte: míg az ukrajnai háború kezdete óta Oroszország 80 százalékkal csökkentette az Európába irányuló gázexportját, az Európai Unió több mint kétszeresére – a tavalyi 22 milliárd köbméterről 48 milliárd köbméterre – növelte a cseppfolyósított földgáz (LNG) importját az Egyesült Államokból. Ez lehetővé tette az európai gáztározók 95 százalékos feltöltését. Ezzel párhuzamosan a tagországok 15 százalékkal csökkentették a gázfogyasztásukat – mondta.

Figyelmeztetett arra, hogy a tél végén az Európai Unió a korábbinál nagyobb kihívássokkal szembesülhet:

  • Oroszország teljesen leállíthatja az európai gázellátást;
  • elképzelhető, hogy a globális LNG-kapacitás nem fog elég gyorsan növekedni ahhoz, hogy pótolja az orosz gázkimaradás okozta a hiányt;
  • illetve az ázsiai energiafelhasználás növekedése a globális LNG-készletek nagy részét igényelheti, aminek hatására jövő nyáron Európa mintegy 30 milliárd köbméterrel kevesebb gázzal számolhat a tározók feltöltéséhez.
  • Kapcsolódó cikkeink:

Az EB elnöke kijelentette: az európai ipar versenyképességét meg kell védeni és folyamatos hozzáférést kell biztosítani az energiához megfizethető áron. Az EU ezek érdekében frissítette az állami támogatások ideiglenes válságkezelési keretrendszerét, továbbá megemelte a kis- és közepes vállalkozások, valamint az energiaigényes iparágak támogatásának felső határát. Mindez vonzóvá teszi Európát az ipar számára – húzta alá.

„Üdvözlöm a globális versenyt, ugyanis ösztönzi az innovációt, növeli a hatékonyságot és biztosítja a fejlődést. Ugyanakkor ahhoz, hogy hatékony legyen, tisztességesnek kell lennie. Egyenlő versenyfeltételekre van szükség, nem engedhető meg a piac torzulása vagy bármiféle hátrányos megkülönböztetés az európai vállalatokkal szemben” – tette hozzá beszédében Ursula von der Leyen.

Charles Michel, az uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke a vitában azt hangsúlyozta, hogy az uniós csúcson elhatározott közös gázbeszerzést valóra kell váltani. Ennek érdekében fontosnak nevezte, hogy az uniós illetékesek gyorsan és hatékonyan tárgyaljanak megbízható partnerekkel az EU gazdasági biztonsága és a jólét szavatolása érdekében. „Nem lenne értelme annak, ha az ukrajnai háború miatti rendkívüli bevételek elszegényítenék az európai embereket és csökkentenék a vállalatok versenyképességét” – fogalmazott, s közölte, hogy az Európai Tanács várja az uniós bizottságnak a gázársapka ideiglenes keretére vonatkozó javaslatát.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek