Újabb ország fordul Algéria felé, hogy pótolja a kieső orosz gázt

Szlovénia gázvásárlási szerződést ír alá Algériával a jövő héten – jelentette be Robert Golob szlovén miniszterelnök kedden. A megállapodást már véglegesítették és jóváhagyták – tette hozzá a kormányfő.

Szlovénia legnagyobb gázkereskedője, a Geoplin és Algéria nemzeti állami olajtársasága, a Sonatrach november 15-én írja alá a dokumentumot – ismertette Golob, hangsúlyozva, hogy az észak-afrikai arab államba készül Tanja Fajon és Bojan Kumer külügyi és infrastrukturális miniszter is, akik kormányközi memorandumot írnak alá az Algériával folytatandó jövőbeni energetikai együttműködésről. A miniszterelnök szerint erre azért van szükség, mert növelni akarják a jelen szerződésben meghatározott mennyiséget.

A megállapodás tárgyát képező gázmennyiséget a kormány egyelőre nem hozta nyilvánosságra, de az STA szlovén hírügynökség információi szerint az ország a következő három évben évi 300 millió köbméter földgázhoz jut majd, ami a jelenlegi keresletének mintegy harmadát elégíti ki.

Október végén Ibrahim Boughali, az algériai Országos Népi Kongresszus elnökének ljubljanai látogatása során Golob elmondta, hogy már folynak tárgyalások a szerződésben foglalt kínálat bővítéséről, amely Szlovénia szükségleteinek mintegy felét fedezné a jövőben.

Ljubljana az algériai gázt – amely Tunézián és Olaszországon át vezetékeken keresztül jut majd el Szlovéniába – a gázellátás diverzifikációja felé tett jelentős lépésnek tekinti az Ukrajna elleni orosz támadást követően.

Boughali látogatásakor a kormányfő azt is bejelentette, hogy Szlovénia nagykövetséget nyit Algírban.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek