Tovább gyengült a német feldolgozóipar

A vártnál nagyobb mértékben csökkentek szeptemberben a német feldolgozóipar megrendelései elsősorban a külföldi kereslet visszaesése miatt, míg a belföldi kereslet némi növekedést mutatott a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése alapján.  

A feldolgozóipari megrendelések ár-, szezonális és naptári kiigazítással 4,0 százalékkal csökkentek szeptemberben az előző havihoz képest – jóval nagyobb mértékben a várt 0,5 százalékos csökkenésnél, és meghaladva az előző havi,  az augusztusi 2,0 százalékos havi visszaesést is.

Az egy évvel korábbihoz képest 10,8 százalékkal csökkentek szeptemberben a feldolgozóipari megrendelések naptári kiigazítással, míg augusztusban még csak 3,8 százalékkal csökkentek éves bázison a megrendelések.

Bár a belföldi megrendelések enyhén, 0,5 százalékkal nőttek, a külföldiek 7,0 százalékkal csökkentek szeptemberben az előző hónaphoz képest. Az euróövezetből származó új rendelések 8,0 százalékkal, az egyéb országokból származók pedig 6,3 százalékkal csökkentek augusztushoz képest.

A szeptemberi adatok a német gazdaság további gyengülésére utalnak a magas infláció és a csökkenő kereslet által megszabott üzleti keretfeltételek közepette.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Kína felhagy a zéró-Covid politikával

Kína szerdán bejelentette, hogy zéró-Covid politikájának két alappillére, a gyakori koronavírus-tesztek és a digitális egészségügyi kódok többé nem lesznek szükségesek a mindennapi élethez vagy az országon belüli utazáshoz. Ez jelentős enyhítés a korábbi szigorú korlátozásokhoz képest, amelyek ellen az elmúlt hetekben országszerte több mint egy tucat városban tiltakoztak.

Read More »