Az új svéd kormány megszüntette a környezetvédelmi minisztériumot

Svédország új jobboldali kormánya az ellenzék által „pusztítónak” titulált lépésre szánta el magát: megszüntette a környezetvédelmi minisztériumot.

A tárca – amely korábban önálló, magas szintű minisztérium volt és amelynek egy minisztere volt a kabinetben – mostantól egy másik minisztérium részeként fog működni.

Ulf Kristersson kormányfő kedden mutatta be új kabinetjét, és bár nevezett ki éghajlat- és környezetvédelmi minisztert – a 26 éves Romina Pourmokhtari liberális képviselőt -, ő a kereszténydemokrata Ebba Busch, az új energiaügyi, üzleti és ipari miniszter alatt fog dolgozni, nem pedig saját tárcát vezetni.

Az ellenzék politikusai rámutattak: 35 év óta először fordul elő, hogy Svédországnak nem lesz külön környezetvédelmi minisztériuma.

Bár a svéd kormány múlt héten bemutatott új programjában a környezetvédelem szerepel a hét legfontosabb terület között, amelyekkel a kabinet első évében foglalkozni kell, számos kezdeményezés az energiaválság túlélését szolgálja.

A 62 oldalas dokumentumban felvázolt politikai menetrendben Svédország kötelezettséget vállalt arra, hogy teljesíti a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére vonatkozó jelenlegi nemzeti és nemzetközi célokat. A kormány emellett több pénzt különített el az atomenergiára – 36 milliárd eurós hitelgaranciát nyújtva új atomerőművek építésére -, továbbá olyan szabályok bevezetését is tervezi, amelyek megnehezítik a meglévő atomerőművek leállítását.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: Euronews

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »