Mit tud egy zöld otthon, amiért megéri a befektetést? (x)

Manapság egyre többen keresik a zöld megoldásokat, legyen szó ruhadarabokról, élelmiszerekről vagy akár az otthonukról. Ez a gyakorlat mára jóval több mint egyszerű hóbort, hiszen már mi magunk is tapasztalhatjuk a klímaváltozás negatív hatásait. Az apró lépésektől kezdve egészen a zöld otthonokig számtalan lépést megtehetünk, hogy lelassítsuk ezt a folyamatot. Ezt végiggondolva egyesek most megkérdezhetik: én mégis mit nyerek ebből?

Zöld otthonok 2022-ben

Mint a legtöbb esetben, a kínálat ezen a téren is igazodott a kereslethez, így ma már számtalan zöld otthon típust ismerünk. Léteznek passzívházak, ökoházak, olyan házak és lakások, amelyek fenntartható energiaforrásokkal operálnak, újrahasznosított anyagokból épültek fel és még sorolhatnánk. Ami viszont mindegyikben közös, az az, hogy a tulajdonosuk azt tartja szem előtt, hogy minél kevesebbet ártson a bolygónak, minél kisebbre csökkentse az ökológiai lábnyomát. Ez pedig a felhasznált tégláktól kezdve a szigetelésen át egészen a becsavart villanykörtékig számos formában jelentkezhet. 

Miért éri meg?

Kezdjük a magától értetődővel: az, hogy az ember törődik a környezetével, a bolygó állapotával, mindenki számára megéri. Saját maga egy élhetőbb, kellemesebb világban töltheti el a mindennapjait és ugyanezt biztosíthatja a gyermekei, unokái számára is – ettől pedig jó eséllyel jobban is érzi magát a bőrében. Sokan persze egy ilyen érv után azt mondhatják, hogy egyedül úgysem tudnak semmit elérni, a nagy cégeknek kellene átalakulniuk ahhoz, hogy valódi változásokat érhessünk el a Földön. Ez utóbbi így igaz, ám fontos kiemelni, hogy az egyéni „zöldülés” is sokat jelenthet, főleg, ha nagyban csináljuk

Nem hibáztatjuk azokat, akiket ezzel nem sikerült meggyőzni – most az ő kedvükért rávilágítunk a dolog gazdasági oldalára is. Általános vélekedés, hogy a bolygóbarát megoldások drágák. Való igaz: például a napelemek beépítése nem olcsó mulatság, ráadásul sok utánajárást, tervezést igényel. Arra viszont már kevesebben gondolnak, hogy maradva a példánál, egy napelemes rendszer – de említhetnénk a geotermikus megoldásokat is – egykettőre visszahozza az árát. Pedig így van: szinte nullára csökkenthetőek vele az energiához kapcsolódó kiadások. 

Ez a téma különösen most került új fénytörésbe, amikor energiaválság van, hazánkban pedig a rezsirendszer átalakításával számtalan család került nehéz helyzetbe. 

Ezen kívül pedig érdemes megemlíteni a befektetési vonatkozásokat is. A legtöbben, amikor házat építenek vagy vásárolnak, hitelt vesznek fel – itt különösen témába vág a kedvező feltételekkel rendelkező zöld hitel. Éppen ezért nem tervezik, hogy a közeljövőben eladják. Ám bármikor alakulhat úgy, hogy meg kell lépnünk ezt, és eladásra kell bocsátanunk a házunkat vagy lakásunkat. Ilyen esetben pedig a zöld megoldások hatalmas előnyhöz juttatnak minket: sokkal magasabb áron kínálhatjuk ugyanis az ingatlant. 

Ha felvesszük, legyen zöld hitel!

Ahogyan fent már említettük, sok ingatlanvásárlónak kell hitelt felvennie. Azok, akik környezetbarát módon gondolkodnak, ebben az esetben is előnyhöz jutnak, hiszen a zöld hitel kifejezetten kedvező feltételekkel elérhető. Persze ahhoz, hogy hozzájuthassunk, a leendő otthonnak meg kell felelnie néhány feltételnek. Fontos, hogy magas energiahatékonyságú – legalább BB vagy annál jobb energetikai besorolású – legyen és primer energiaigénye ne haladja meg az évi 80 kWh/m2-t. Ha ennek megfelel a kiszemelt ingatlan, akkor a futamidő végéig fix 2,5 százalékos kamatozású hitelt kaphatunk!

Azaz: a zölden való gondoskodás jó a bolygónak, jó nekünk, jó a pénztárcánknak. Miért ne döntenénk hát mellette?

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »