Nem hoztak meglepetést a cseh önkormányzati választások

A hagyományoknak megfelelően a különféle helyi koalíciók sikerét hozták a hétvégi regionális önkormányzati választások Csehországban – derült ki a cseh statisztikai hivatal által vasárnap közzétett végleges eredményekből.

A 6400 csehországi település 62 500 önkormányzati képviselői mandátumából mintegy 44 ezret szereztek meg a sokszínű helyi koalíciók és független jelöltek.

A parlamenti politikai pártok közül már szintén hagyományosan a kereszténydemokrata KDU-CSL volt a legsikeresebb, amely önállóan 2716 mandátumot szerzett. A második helyen a Polgármesterek és Függetlenek – Független Jelöltek (STAN-NK) koalíció végzett 1886 mandátummal, míg a szintén kormánykoalíciós Polgári Demokratikus Párt (ODS) 1600, az ellenzéki ANO pedig 1564 mandátumhoz jutott. A 2018-as önkormányzati választásokhoz viszonyítva a STAN, valamint a képviselőházon kívüli szociáldemokraták és a kommunisták jelentős mandátumveszteséget könyvelhettek el. Megerősödött viszont az ellenzéki Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) mozgalom.

Míg a kisebb településeken induló különféle koalíciók nagyon tarkák és politikailag besorolhatatlanok, addig a regionális központokban, a nagyobb városokban már az országos politikai erőmegoszlás szerint is értelmezhetőek az eredmények. Ezen a téren mérsékelten erősödött az ANO. Az Andrej Babis volt kormányfő vezette mozgalom a 14 csehországi régió központjaiból nyolcban győzött, míg a kormánykoalíció pártjai hatban, beleértve az önálló régiónak számító Prágát is.

Kormánykoalíciós önkormányzati siker született a Morvaország fővárosának számító Brünnben, míg a morva-sziléziai Ostrava az ANO kezében maradt. Mindazonáltal az, hogy ki fogja ténylegesen irányítani az egyes régiókat, többnyire még kérdéses, mert gyakori eset, hogy a különféle helyi koalíciók kiszorítják a hatalomból a választási győzteseket.

A párhuzamosan megtartott részleges szenátusi választáson csak három jelölt szerzett most mandátumot, így a további 24 szenátori hely sorsa az egy hét múlva esedékes második fordulóban dől el, amelyben a kormánykoalíciós pártoknak 18, az ANO mozgalomnak pedig 17 jelöltje lesz. Függetlenül az eredménytől azonban már most biztos, hogy a kormánykoalíció továbbra is megtartja többségét a 81 tagú parlamenti felsőházban.

Az önkormányzati választásokon 46,1 százalékos, míg a szenátusi választásokon 42,7 százalékos volt a részvétel.

Kormánykoalíciós és ellenzéki pártvezérek egyaránt elégedettségüknek adtak hangot. Elemzői vélemények szerint a hétvégi kettős voksolás az ellenzék, elsősorban az Andrej Babis vezette ANO mozgalom mérsékelt sikerét hozta, de a reális politikai erőviszonyokat nem módosítja.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »