Netanjahunak kedvez az arab pártok közti ellentét

A már bejelentett egyezség ellenére a pártlisták benyújtásának utolsó órájában szétesett az arab pártok Közös Listája, s ezzel jelentősen megnőtt Benjamin Netanjahunak, a jobboldali Likud párt elnökének az esélye a visszatérésre Izrael kormányfői székébe – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtök este.

Felbomlott a korábban már bejelentett megállapodás a Hadas, a Balad és a Taál nevű pártok között, az utolsó pillanatban váratlanul szétesett az arab pártok Közös Listája; a ynet értékelése szerint komoly politikai drámát okozva.

A portál szerint a politikusok főleg a listán elfoglalt helyeken különböztek össze, s végül két külön lista beadása mellett döntöttek: a Hadas és Taál egy listát nyújtott be, míg a Balad külön pártként indul a november elsejére kiírt izraeli parlamenti választáson. „Más helyzetet akartunk, meg akartuk menteni a Közös Listát, ez nagyon sajnálatos” – közölte Ahmed Tibi, a Taál elnöke a változásról.

Ez a pártszakadás megpecsételheti a 2022-es választások sorsát, ugyanis a korábbi választások adatai alapján a három arab pártból legalább az egyik – vagy Manszúr Abbász Raám nevű pártja, vagy a Balad – nem fogja átlépni a 3,25 százalékos bejutási küszöböt. Ráadásul a szakértők szerint az eleve csekély arab választási részvétel tovább csökken, ha külön-külön indulnak az arab pártok, miközben az Izrael ötödét kitevő arab kisebbség alacsonyabb választási részvétele a Netanjahu-tábort erősíti.

Ha az esetleges kedvezőtlen közvélemény-kutatási eredmények esetén sem mondanak le a megmérettetésről a választásokig, akkor olyan sok szavazat veszhet kárba indulásukkal, hogy Benjamin Netanjahu jobboldali vallásos tömbjének jelentős esélye lesz megszerezni a kneszet 120 képviselői helyéből legalább 61-et, és ezzel a volt miniszterelnök ismét szűk jobboldali kormányt alakíthat a korrupciós pere miatt ellene felállt táborral szemben.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »