Akár az afrikai GDP 15%-át felzabálhatja a klímaváltozás

Az Afrikai Fejlesztési Bank (AfDB) szerint Afrika az éves hazai össztermékének (GDP) 5-15%-át veszíti el az éghajlatváltozás hatásai, illetve amiatt, hogy a klímaválsággal kapcsolatos finanszírozás hiányával kénytelen szembesülni.

Afrikát aránytalanul súlyosan érintik az éghajlatváltozás következményei, amelyek az elmúlt években az egész kontinensen súlyosbították az aszályokat, továbbá hatalmas áradásokat és ciklonokat okoztak.

Az afrikai nemzetek 2016 és 2019 között mintegy 18,3 milliárd dollárnyi klímafinanszírozást kaptak – közölte Kevin Urama, az AfDB megbízott vezető közgazdásza kedden kiadott közleményében. A gond csak az, hogy a 2020 és 2030 közötti időszakban közel 1,3 billió dolláros klímafinanszírozási réssel néznek szembe.

A gazdag nemzetek 2009-ben ígéretet tettek arra, hogy 100 milliárd dollárt biztosítanak a fejlődő világnak az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozására. Ezt az ígéretet – amelynek határideje egyébként 2025-ben lejár – azonban eddig csak részben teljesítették.

A múlt héten Kairóban ülésező afrikai miniszterek a tanácskozáson el is ítélték a támogatás hiányát, ami szerintük azt eredményezte, hogy a kontinens a globális éghajlatpolitikai finanszírozás kevesebb mint 5,5%-ából részesül.

Forrás: Reuters

Hozzászólások ()

Friss hírek

Mások isszák meg az amerikai-kínai technológiai harc levét

Egyetlen termék sem játszott akkora szerepet a világgazdaság és a katonai erőviszonyok alakításában, mint a félvezetők. Ennek ellenére az 556 milliárd dolláros iparág évekig nem sok figyelmet kapott a washingtoni, tokiói és más fejlett világbeli fővárosok kormányaitól. Az utóbbi időben a chipek az Egyesült Államok és Kína közötti verseny egyik fő csataterévé váltak, a harcnak azonban számos más ország és nagyvállalat is a kárát látja.

Read More »