Akár az afrikai GDP 15%-át felzabálhatja a klímaváltozás

Az Afrikai Fejlesztési Bank (AfDB) szerint Afrika az éves hazai össztermékének (GDP) 5-15%-át veszíti el az éghajlatváltozás hatásai, illetve amiatt, hogy a klímaválsággal kapcsolatos finanszírozás hiányával kénytelen szembesülni.

Afrikát aránytalanul súlyosan érintik az éghajlatváltozás következményei, amelyek az elmúlt években az egész kontinensen súlyosbították az aszályokat, továbbá hatalmas áradásokat és ciklonokat okoztak.

Az afrikai nemzetek 2016 és 2019 között mintegy 18,3 milliárd dollárnyi klímafinanszírozást kaptak – közölte Kevin Urama, az AfDB megbízott vezető közgazdásza kedden kiadott közleményében. A gond csak az, hogy a 2020 és 2030 közötti időszakban közel 1,3 billió dolláros klímafinanszírozási réssel néznek szembe.

A gazdag nemzetek 2009-ben ígéretet tettek arra, hogy 100 milliárd dollárt biztosítanak a fejlődő világnak az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozására. Ezt az ígéretet – amelynek határideje egyébként 2025-ben lejár – azonban eddig csak részben teljesítették.

A múlt héten Kairóban ülésező afrikai miniszterek a tanácskozáson el is ítélték a támogatás hiányát, ami szerintük azt eredményezte, hogy a kontinens a globális éghajlatpolitikai finanszírozás kevesebb mint 5,5%-ából részesül.

Forrás: Reuters

Hozzászólások ()

Friss hírek

Gázellátás: ezt a telet bőven kihúzza Európa

Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni - elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével -, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.

Read More »

Tovább közeledik egymáshoz Ukrajna és az EU

Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.

Read More »